Εκτός από τη φωνή τους, τα σκυλιά επικοινωνούν και με το σώμα τους. Συγκεκριμένα τα αυτιά τους, είναι το μέλος του σώματός τους που χρησιμοποιούν περισσότερο, για να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους. Σε αντίθεση με τα δικά μας, τα οποία είναι επίπεδα και πολλές φορές κρύβονται κάτω από τα μαλλιά μας, τα αυτιά ενός σκυλιού είναι εμφανή, με μακριά πτερύγια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αυτιά των σκύλων έχουν διπλή λειτουργία. Χρησιμεύουν για να ακούνε αλλά και για να επικοινωνούν.


Έχουν τουλάχιστον 18 μυς και μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Μπορούν να πιάσουν υπερηχητικούς ήχους και να ακούσουν πράγματα που δεν πιάνει το ανθρώπινο αυτί.

Πώς εκφράζουν τα συναισθήματά τους με τα αυτιά τους;

Χαρούμενος και χαλαρός

Σε αυτή την περίπτωση, τα αυτιά μένουν στην κανονική τους θέση. Σε σκύλους που τα αυτιά τους είναι φυσιολογικά πεσμένα, θα παραμείνουν εκεί, ενώ σε σκύλους με όρθια αυτιά δεν θα κινηθούν ούτε εμπρός ούτε πίσω. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος δείχνει χαλαρός και αδιάφορος για το τι συμβαίνει γύρω του. Δεν αισθάνεται απειλή. Η στάση του συνοδεύεται από ένα σώμα χαλαρό, με το στόμα ελαφρά ανοιγμένο.

ΕγρήγορσηΣε αυτή την περίπτωση, τα αυτιά του γυρίζουν προς το μέρος που του έχει τραβήξει την προσοχή. Μπορεί να γείρουν μπροστά, αν το ερέθισμα είναι μπροστά. Ή μπορεί να μείνει το ένα αυτί να “κοιτάζει” ευθεία και το άλλο να στραφεί προς την πηγή του ενδιαφέροντός του. Παράλληλα, ενδέχεται να είναι έτοιμος να αναπηδήσει ή να τρέξει. 


Άγχος

Το άγχος στα σκυλιά μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Τα αυτιά σε μια τέτοια περίπτωση γέρνουν προς τα πίσω. Η έκφραση του συνοδεύεται από κλειστό στόμα και διεσταλμένες κόρες ματιών. Η επαφή με τα μάτια είναι συνήθως σύντομη και δείχνει σαν να προσπαθεί να αποφύγει την απειλή.

Φόβος

Όταν ένα σκυλί είναι φοβισμένο, τα αυτιά μπορεί να τραβηχτούν τόσο πίσω, ώστε να γίνουν σχεδόν επίπεδα με το κεφάλι. Το αποτέλεσμα είναι πιο εμφανές σε σκύλους με όρθια αυτιά. Μοιάζει σαν το σκυλί να προσπαθεί να εξαφανίσει τα αυτιά του. Η κίνηση αυτή έχει νόημα, αφού τα πτερύγια των αυτιών είναι αρκετά ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να τραυματιστούν από άλλο σκύλο ή ζώο.

Καχυποψία

Όταν ένας σκύλος είναι επιφυλακτικός, τα αυτιά του λυγίζουν και γέρνουν προς το πλάι. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να επιτεθεί, να αισθανθεί φόβο ή να χαλαρώσει. Οπότε τα αυτιά του παίρνουν μια θέση αναμονής για το τι θα συμβεί.

ΠΗΓΗ govastileto.gr

kaliakouda