Σφήκες «Δολοφόνοι»

Επιστήμονες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον εντόπισαν την πρώτη φωλιά των λεγόμενων «σφηκών δολοφόνων» στις ΗΠΑ και σκοπεύουν να την καταστρέψουν, προκειμένου να προστατεύσουν τις μέλισσες.

Άνθρωποι του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ εδώ και εβδομάδες έκαναν έρευνες και έστηναν «παγίδες», προκειμένου να εντοπίσουν φωλιά της γιγάντιας ασιατικής σφήκας, της μεγαλύτερης στον κόσμο. Τελικά, η σφηκοφωλιά εντοπίστηκε στο Μπλέιν, μια πόλη βόρεια του Σιάτλ, σε μία κουφάλα δέντρου.

Η φωλιά έχει μέγεθος μπάλας του μπάσκετ και εκτιμάται ότι περιέχει 100-200 από αυτά τα έντομα, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες, στις οποίες βασίζονται οι αγρότες για την επικονίαση των καλλιεργειών τους.

Χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα, οι εντομολόγοι κατάφεραν να τοποθετήσουν ανιχνευτές σε τρεις σφήκες «δολοφόνους», από τις οποίες η μία τους οδήγησε στη φωλιά. Αρχικά προγραμμάτισαν να την καταστρέψουν χθες, Παρασκευή, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών αυτό δεν έγινε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Απειλή για τη μέλισσα Η γιγάντια ασιατική σφήκα, που έχει μήκος 5 εκατοστά, συνήθως εντοπίζεται σε Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα και Βιετνάμ, μεταξύ άλλων ασιατικών χωρών.
Οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν πως το έντομο έφτασε στη Βόρεια Αμερική. Έχει εντοπιστεί μόνο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.

Παρότι έχει γίνει γνωστή ως «σφήκα δολοφόνος», αυτό το έντομο σκοτώνει λίγες δεκάδες ανθρώπους τον χρόνο στις ασιατικές χώρες, ενώ οι ειδικοί λένε ότι ίσως ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος. Στο μεταξύ, σφήκες και μέλισσες που συνήθως βρίσκονται στις ΗΠΑ σκοτώνουν κατά μέσο όρο 62 ανθρώπους τον χρόνο, σύμφωνα με τα κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.

Η πραγματική απειλή από τις γιγάντιες ασιατικές σφήκες είναι οι καταστροφικές επιθέσεις τους στις μέλισσες, που ήδη κινδύνευαν από παρασιτοκτόνα, ασθένειες και άλλα προβλήματα. Ένα μικρό σμήνος σφηκών «δολοφόνων» μπορούν να εξολοθρεύσουν ένα ολόκληρο μελίσσι μέσα σε ώρες και ήδη έχουν καταστρέψει 6-7 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το έντομο αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, κοντά στο Μπλέιν. Τον Ιούλιο οι επιστήμονες κατάφεραν να πιάσουν την πρώτη ζωντανή σφήκα- δολοφόνο. Πώς θα καταστρέψουν τη σφηκοφωλιά

Ο ιδιοκτήτης της έκτασης στην οποία βρέθηκε η σφηκοφωλιά έδωσε άδεια στις αρχές να την καταστρέψουν και να αφαιρέσουν το δέντρο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα γεμίσουν την κουφάλα του δέντρου με αφρό και θα την καλύψουν με πλαστική μεμβράνη, προκειμένου να μην αποδράσουν οι σφήκες, εξήγησε ο Σβεν Έρικ Σπίσιγκερ, εντομολόγος του υπουργείου Γεωργίας.

Μετά θα τοποθετηθεί ένας σωλήνας, που θα ρουφήξει τις σφήκες που έχουν παγιδευτεί μέσα και θα τις μεταφέρει σε θάλαμο. Στη συνέχεια, θα κόψουν το δέντρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλες. Οι εργαζόμενοι θα φορούν ειδικές στολές, που θα τους προστατεύσουν από τα έξι χιλιοστών κεντριά αυτών των εντόμων, αλλά και ασπίδες προσώπου, γιατί οι σφήκες μπορεί να ρίξουν δηλητήριο στα μάτια, το οποίο προκαλεί πόνο.

Πάντως, οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν, καθώς οι ειδικοί υποπτεύονται ότι υπάρχουν κι άλλες σφηκοφωλιές. «Είναι ακόμη σχετικά μικρός πληθυσμός και τις κυνηγάμε ενεργά», δήλωσε ο Σπίσιγκερ.


Πηγή: lifo