Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας (Σ.Ε.Ι.)

Ενημέρωση του Σ.Ε.Ι. για έκνομες ενέργειες της οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή», με κατάφορη αψήφηση των Αρμοδίων Αρχών, με αφορμή απειλούμενο Χρυσαετό υψηλής επιστημονικής σημασίας.

Αθήνα, 4 Αυγούστου 2022

‘Ενα θλιβερό και απαράδεκτο φαινόμενο έζησε σήμερα η Αντιπροσωπεία του Σ.Ε.Ι. που παρευρέθηκε έξω από την εγκατάσταση της Μ.Κ.Ο. «Δράση για την Άγρια Ζωή» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Κλιμάκιο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης έφτασε στη εν λόγω εγκατάσταση ώστε να εφαρμόσει την απόφαση του ΥΠΕΝ και να παραλάβει έναν χειρουργημένο νεοσσό Χρυσαετού, ώστε να παραληφθεί από τον Σύλλογο μας για εκγύμναση μέχρι να καθοριστεί η περαιτέρω τύχη του.

Να σημειωθεί ότι ο νεαρός Χρυσαετός αφαιρέθηκε τον Ιούνιο, με την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ, από την φωλιά του στην περιοχή του Πολυδενδρίου-Μαυροράχης, Ν. Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής για την οικολογία του Χρυσαετού, που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο νεοσσός έπασχε από δυσμορφία, με έκφυση δύο έκτοπων άκρων, φαίνομενο που πρώτη φορά καταγράφεται παγκοσμίως! Η Μονάδα Διαχείρισης Βόλβης-Κορώνειας μετέφερε το πτηνό στη «Δράση για την Άγρια Ζωή». Κατόπιν το πτηνό μεταφέρθηκε στο Τμήμα Εξωτικών και Αγρίων Ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής για ειδικές εξετάσεις και χειρουργική αφαίρεση των εκτόπων άκρων. Μετέπειτα επέστρεψε για νοσηλεία και προσωρινή φιλοξενεία στην «Δράση για την Άγρια Ζωή».

Λόγω της σημαντικότητας και πολυπλοκότητας του περιστατικού συστάθηκε από το ΥΠΕΝ ειδική ερευνητική ομάδα, υπό τον συντονισμό της Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. και με συμμετοχή εκπροσώπου του Παν/μιου Ιωαννίνων και επιστημόνων του Σ.Ε.Ι. που απαγόρευε οποιαδήποτε κτηνιατρική πράξη χωρίς άδεια της ερευνητικής επιτροπής. Ακόμα και σε περίπτωση θανάτου είχε προβλεφθεί το πτώμα να μεταφερθεί στην Κτηνιαρική Κλινική του Α.Π.Θ. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες γνωμοδότησαν ότι μετά την νοσηλεία του, το πτηνό θα πρέπει να εκγυμναστεί από τον Σύλλογο μας, μέχρι να αποσαφηνιστεί η αιτία και η κληρονομικότητα της δυσμορφίας.

Το ΥΠΕΝ ενέκρινε με απόφαση (01.08) την παραπάνω διαδικασία με μηνιαία γραπτή αναφορά της κλινικής και ερευνητικής πορείας του. Στις 03.08 η «Δράση για την Άγρια Ζωή» απέστειλε στο ΥΠΕΝ επιστολή διαμαρτυρίας. Ένα από τα σημεία της επιστολής ήταν ότι η «Δράση» είναι αντίθετη ιδεολογικά με την ιερακοθηρία ενώ η αντι-πρόταση τους ήταν να παραμείνει εφ’ όρου ζωής σε ένα κλουβί ! Το περιεχόμενο της επιστολής κρίθηκε αβάσιμο επιστημονικά από το ΥΠΕΝ και έτσι την ίδια μέρα το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ενημέρωσε εκπροσώπους της «Δράσης» να παρεβρεθούν στις 04.08 στην εγκατάσταση ώστε να παραδώσουν στο Δασαρχείο τον Χρυσαετό. Με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του Δασαρχείου, η Αντιπροσωπεία του Σ.Ε.Ι. θα τον παραλάμβανε για εκγύμναση.

Η εκπρόσωπος της Δράσης αρνήθηκε να παραδώσει στον δασικό εκπρόσωπο τον Χρυσαετό, επικαλούμενη ότι το πουλί πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας, νεκροτομήθηκε και αποτεφρώθηκε!!!! Σε ερώτηση του Δασικού Υπαλλήλου να προσκομίσει τεκμήρια νεκροψίας, δείγματα, φωτογραφίες, παραπεμπτικά αποτέφρωσης αρνήθηκε εκ νέου. Αυτό ανακοίνωσε θρασύτατα και τηλεφωνικά στην Δασάρχη Θεσσαλονίκης και στο αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΕΝ!

Ξεπερνά την φαντασία κάθε νοήμονος έννομου πολίτη ότι μία Μ.Κ.Ο. αψήφησε όλη την ιεραρχία του ΥΠΕΝ, δύο πανεπιστήμια και προέβη σε παράνομη καύση παραβαίνοντας κρατικά κτηνιατρικά πρωτόκολλα, εμπαίζοντας τους εκπροσώπους μάς! Και αυτό μόνο και μόνο επειδή διαφωνεί ιδεολογικά με μία νόμιμη διεθνώς δραστηριότητα, την ιερακοθηρία!!

Ο Σ.Ε.Ι. δεν θα ανεχτεί πλέον άλλη λασπολογία από τους «υποτιθέμενους προστάτες της Άγριας Ζωής» που δρούν ασύδοτα ώς «κράτος εν κράτει», που καταγγέλλουν την ιερακοθηρία στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά στερούνται της στοιχειώδους γνώσης για την διαχείριση σπάνιων ειδών και αρπακτικών πτηνών, της επαγγελματικής κατάρτισης και βασικών αρχών συνεργασίας και διαλόγου.

Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες αρμόδιες αρχές να επιλυθούν και να κινηθούν παραδειγματικά κατά τέτοιων απολυταρχικών συμπεριφορών χωρίς ίχνος επιείκειας!

Καλούμε επίσης ΟΛΕΣ τις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. που συνεργάζονται με την «Δράση για την Άγρια Ζωή», εμπιστευόμενες τους άγρια ζώα και πτηνά, να πάψουν την συνεργασία και να δουν την αλήθεια κατάματα και να καταδικάσουν απερίφραστα την χρήση των αγριών ζώων ως πολιτικό μοχλό πίεσης, ως «αιχμαλώτους πολέμου» της στρεβλής ιδεολογίας τους, την αδιαλλάξια συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές και εγκεκριμένες Μ.Κ.Ο., όπως ο Σ.Ε.Ι., αμαυρώνοντας εθνικά και διεθνώς 40 χρόνια περίθαλψης αγρίων ζώων! Ο εξτρεμισμός δεν βοηθάει κανέναν και κυρίως τα άγρια ζώα!

Ο Σ.Ε.Ι. θα κινηθεί νομικά ως μάρτυρας του περιστατικού και μηνύοντας την εν λόγω οργάνωση για παράνομη θανάτωση ενός σπάνιου αρπακτικού μοναδικής γενετικής αξίας!

ΠΗΓΗ https://www.nantiareport.gr/