Το πασχαλινό τραπέζι με τις απίστευτες μυρωδιές αποτελεί τεράστιο πειρασμό, τόσο για εμάς όσο και για τον τετράποδο φίλο μας. Τι θα πρέπει να προσέξουμε στις λιχουδιές που του δίνουμε.

Ποιος δεν μπορεί να αντισταθεί στο πασχαλινό τραπέζι και κουνά χαρούμενα την ουρά του, αδυνατώντας να συγκρατήσει τα σάλια του; Ο τετράποδος φίλος μας, που τις ημέρες του Πάσχα οι μυρωδιές του έχουν «σπάσει» τη μύτη.


Ωστόσο, οι τροφές που καταναλώνονται αυτές τις άγιες μέρες, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του σκύλου μας – και όχι μόνο.

Η κτηνίατρος, Ειρήνη Μαθιουδάκη, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» στους ιδιοκτήτες σκύλων που σκοπεύουν να ευχαριστήσουν το τετραποδάκι τους, κερνώντας το λιχουδιές από το πασχαλινό τραπέζι.

«Ας κάνουμε εικόνα τη σούβλα με το αρνάκι και τους παρευρισκόμενους ψήστες. Ακριβώς στο πλάι τους ο τετράποδος φίλος μας προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, με την όσφρησή του… στο κόκκινο! Τη στιγμή αυτή δεν θα πρέπει να αμφιταλαντευθούμε ανάμεσα στην αγάπη και την πραγματική φροντίδα του φιλαράκου μας. Θα είναι λάθος, να ικανοποιήσουμε τη γευστική του απόλαυση, αγνοώντας τις επιπτώσεις της απερίσκεπτης πράξης μας.

Τι σημαίνει αυτό;

Η «πετσούλα», το «λιπάκι» και τα «κοκκαλάκια» που μας περισσεύουν, δεν είναι το καταλληλότερο μεζεδάκι -και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες- για τα ζωάκια μας, που ξερογλείφονται και κοντανασαίνουν, ζητιανεύοντας μια μικρή λιχουδίτσα από το αρνάκι.

Τα «πετσάκια» και τα «λιπάκια» μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό (διάρροιες, εμετούς), ενώ τα «κοκκαλάκια», τραυματισμούς ή έμφραξη εντέρου.

Στην ύπαιθρο μπορεί να βρεθούν σκορπισμένα νωπά εντόσθια και άχρηστα κατάλοιπα από κρέατα. Το νωπό κρέας ελκύει τον σκύλο, όμως δεν είναι το κατάλληλο έδεσμα γι’ αυτόν, γιατί μπορεί να είναι φορέας μικροβίων και παρασίτων.

Προσέξτε, μην τυχόν ο μικρός μας φίλος αποφασίσει να αυτό-σερβιριστεί από τη σούβλα. Το αποτέλεσμα θα είναι μοιραίο.

Εκτός από το τσικνιστό κρεατάκι, την προσοχή του σκύλου θα τραβήξουν εκείνα τα μεγάλα, μικρά, μεσαία, ψεύτικα αυγά, που μυρίζουν, τι άλλο; Σοκολάτα.

Σε αυτήν την περίπτωση, η περιέργεια «σκοτώνει», ειδικά τα κουτάβια. Η σοκολάτα είναι τοξική και προκαλεί νευρικά και αιματολογικά προβλήματα. Γι’ αυτό εστιάζουμε την προσοχή μας στο μικρό δίποδο, μήπως θελήσει να μοιραστεί το αυγό της νονάς με το πρόθυμο μικρό τετράποδο.

Τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια είναι πιο αθώα απ’ όλα και δεν είναι τόσο λαχταριστά για το ζωάκι μας. Έχουν, όμως, ζάχαρη. Αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι τα υπερήλικα και τα διαβητικά σκυλιά, αλλά και τα γατιά.

Για ένα ήρεμο Πάσχα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, αν συνηθίζετε να έχετε μαζί σας τον σκύλο σας στον Επιτάφιο και την Ανάσταση, προστατέψτε τον από τα κεριά και τα βεγγαλικά. Ιδίως τα κροτοφοβικά πλάσματα.

Ας μοιραστούμε την αγάπη που μας δίνουν απλόχερα τα άδολα πλάσματα. Καλή Ανάσταση!».


Πηγή: ygeiamou