Αν εξαιρέσουμε τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων γιορτών, τα καλύτερα «τσιμπούσια» με κυνήγι γίνονται την περίοδο όπου η σεζόν έχει λήξει, οι καταψύκτες είναι ακόμα σχετικά πλήρεις από τις εξορμήσεις του χειμώνα, και οι φίλοι έχουν την ανάγκη να ξανασυναντηθούν και να θυμηθούν στιγμές γύρω από έναν μεζέ και ένα ποτήρι κρασί…Η τσίχλα ως θήραμα έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα γι’ αυτά τα γεύματα της παρέας:Πρώτον, είναι από μόνη της ένα εκλεκτό «έδεσμα»!Δεύτερον, υπάρχει ως θήραμα σε αφθονία, οπότε είναι εύκολο, ανάλογα με το πλήθος της ομήγυρης, να βρεθεί και ο αριθμός των πουλιών που θα αντιστοιχεί σε όλα τα συμμετέχοντα «πιρούνια».Η συνταγή που παραθέτουμε έχει ιταλική προέλευση, γιατί όσον αφορά την κυνηγετική κουζίνα για τα μικρόπουλα, οι Ιταλοί είναι μακράν… οι πρώτοι διδάξαντες!

Προετοιμασία

Αφού μαδήσετε και πλύνετε προσεκτικά τις τσίχλες, αφαιρείτε τα εντόσθια και κόβετε τα πόδια προσεχτικά στην κλείδωση, ώστε να μπορέσετε έπειτα να τα στρίψετε προς την κοιλιακή κοιλότητα.Πρέπει να έχετε φροντίσει να έχετε στη διάθεσή σας σκόρδο, φασκόμηλο, πανσέτα εξαιρετικής ποιότητας, τυρί λογάδι, χοιρινό λουκάνικο και… καλό χωριάτικο ψωμί που δεν είναι εκείνης της ημέρας, αλλά μιας-δυο ημερών πριν.Εκτέλεση

  1. Κόψτε την πανσέτα σε χονδρές φέτες, ετοιμάστε το τυρί κομμένο σε μικρούς κύβους και τυλίξτε τα μαζί με τη σκελίδα του σκόρδου σε ένα ή δύο φύλλα φασκόμηλου.
  2. Βάλτε αλάτι και πιπέρι στις τσίχλες, τοποθετώντας στην κοιλιά το «δεματάκι» με το σκόρδο και το τυρί. Επειτα κλείστε την κοιλιά των πουλιών, βάζοντας χιαστί τα πόδια τους.
  3. Τυλίξτε προσεκτικά τις τσίχλες με μια χοντρή φέτα από πανσέτα και τοποθετήστε το «δημιούργημά» σας σε ένα αντικολλητικό ταψί φούρνου, μαζί με χοιρινά λουκάνικα, χωρισμένα σε τρία μέρη! Μην ξεχάσετε να αλείψετε τα πάντα με λίγο ελαιόλαδο.
  4. Μετά περίπου 20-25 λεπτά οι τσίχλες και τα λουκάνικα έχουν αρχίζει να τσιγαρίζουν, αφήνοντας στο ταψί ένα λαχταριστό λίπος!

Είναι η στιγμή που θα τα βγάλτε από τον φούρνο, θα πασαλείψετε το ψημένο κομμάτι ψωμιού με το λάδι από το μαγείρεμα, και θα τοποθετήσετε τα ευωδιαστά «υλικά» σας με την εξής σειρά πάνω… στο καλαμάκι: ψωμί, φασκόμηλο, τσίχλα και λουκάνικο.Αφού τα «καλαμάκια» έχουν πλέον ολοκληρωθεί, βάλτε τα ξανά στον φούρνο και αφήστε τα να γίνονται, μέχρι τη στιγμή που το ψωμί θα είναι πολύ τραγανό και η πανσέτα καλά ροδοκοκκινισμένη.

Και μια τελευταία συμβουλή: για να απολαύσετε πραγματικά αυτό το πιάτο, δεν χρειάζονται μαχαιροπίρουνα… Οι τσίχλες τρώγονται καλύτερα με τα χέρια!!!!

kaliakouda