Καλή τύχη Λάζαρε!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Μαίου 2023

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε σήμερα η απελευθέρωση του Xρυσαετού με πολυμελία στην Πάρνηθα! Ο πολύπαθος Χρυσαετός (βλέπε ΔΤ 04/08/2022 & ΔΤ 18/10/2022), ονομάστηκε Λάζαρος και μετά από 8μηνη εντατική ειδική εκγύμναση απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον.

Πρώτα βέβαια αφαιρέθηκαν χειρουργικά τα δύο έκτοπα μέλη (Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ), ενώ η ειδική ερευνητική επιτροπή του ΥΠΕΝ διερεύνησε το φαινόμενο της συγκεκριμένης ανωμαλίας. Πριν την απελευθέρωση το πουλί εξετάστηκε ιατρικά από ειδικούς κτηνιάτρους της Επιτροπής του ΥΠΕΝ, τοποθετήθηκε ειδικό μεταλλικό δαχτυλίδι και δορυφορικός πομπός από στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας και του ΣΕΙ, για να παρακολουθείται στενά.

Επίσης για να διευκολυνθεί η αναγνώριση εξ αποστάσεως από τον καθένα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε ο αποχρωματισμός δύο φτερών της αριστερής φτερούγας, μία τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και 30 χρόνια στην Ευρώπη για την παρακολούθηση μεγάλων αρπακτικών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Γεν. Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΝ, το Τμήμα Διαχείρισης ΄Αγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ, την ειδική ερευνητική επιτροπή του ΥΠΕΝ, τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την χορήγηση του δορυφορικού πομπού και φυσικά την Επιστημονική Επιτροπή και τα μέλη της Ομάδας Εκγύμνασης Αρπακτικών Πτηνών του ΣΕΙ για όλη αυτή την συλλογική προσπάθεια των 8 μηνών. Ας ευχηθούμε ο Λάζαρος να επιβιώσει για πολλά χρόνια στην Πάρνηθα και να σημάνει την έναρξη της μόνιμης παρουσίας αυτού του εμβληματικού είδους του Εθνικού Δρυμού που θα αποκατάστησει έναν σημαντικό κρίκο της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας της Αττικής. Τέλος ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να είναι η απαρχή μιας ευρύτερης αρμονικής συνεργασίας μεταξύ Κρατικών και Ιδιωτικών Φορέων, Πανεπιστημίων και πολιτών για την προστασία της Βιοποικιλότητας της περιοχής.

ΠΗΓΗ https://associationhellenicfalconry.gr/