39.2 C
Athens
31/07/21

Ψηφιακή καταγραφή της ημερήσιας κάρπωσης τρυγονιού

0
τρυγόνι

Αγαπητοί συνάδελφοι, με τις προσπάθειες όλων μας, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία τη φετινή χρονιά κατάφερε να προμηθευτεί την εφαρμογή ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, για όλους τους Κυνηγούς της Ελλάδας! Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι θα πρέπει να μοιράσουν δωρεάν στους κυνηγούς μέλη τους τους μοναδικούς κωδικούς εισόδου στην εφαρμογή κατά την έκδοση των αδειών θήρας.

Προσοχή: από φέτος και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ρυθμιστικής Απόφασης Θήρας, χάρη στις δυνατότητες της εφαρμογής που εξασφαλίσαμε έγκαιρα, θα μπορέσουμε να κυνηγήσουμε και το αγαπημένο μας θήραμα το τρυγόνι. Από φέτος λοιπόν είναι υποχρεωτική η δήλωση της κάρπωσης του τρυγονιού κάθε κυνηγετική μέρα από όλους τους κυνηγούς πριν αποχωρήσουν από τον κυνηγότοπο. Στην περίπτωση που συμπληρωθεί το εθνικό ετήσιο όριο κάρπωσης των 145.000 τρυγονιών, σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθέτησε η Ελληνική Δημοκρατία, παύει αυτόματα το κυνήγι του τρυγονιού για φέτος.

Σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βόρεια Ιταλία και η Ρουμανία που το κυνήγι του τρυγονιού απαγορεύτηκε, οι Έλληνες κυνηγοί θα θηρεύσουν τρυγόνια κάτω από τις αυστηρές προϋποθέσεις που βάζει η Ρυθμιστική Απόφαση Θήρας. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η παραπάνω εξέλιξη δεν ήταν τυχαία: για 5 ολόκληρα χρόνια κράτησαν οι διαβουλεύσεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο και χάρη στα επιστημονικά και τεχνικά επιχειρήματα των Κυνηγετικών Οργανώσεων της χώρας μας δεν «πέρασε» ολική απαγόρευση του τρυγονιού, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης.  Η εφαρμογή Κένταυρος πέραν των άλλων χρήσεων που γνωρίζετε από τις προηγούμενες χρονιές, μετουσιώνεται φέτος σε πολύτιμο υποχρεωτικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση του κυνηγιού.

Ο κάθε κωδικός είναι μοναδικός και δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθεί η εφαρμογή «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», στην οποία θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ημερήσια κάρπωση τρυγονιού από κάθε κυνηγό.

Επιπλέον με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, ο κυνηγός θα έχει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να ενημερώνεται για τις ρυθμίσεις και απαγορεύσεις θήρας όταν βρίσκεται στον κυνηγότοπο. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης, με το πάτημα ενός κουμπιού να αποστέλλει μήνυμα σε τηλέφωνα της αρεσκείας του, στο οποίο θα δίνεται ταυτόχρονα και το ακριβές γεωγραφικό του στίγμα.

Οι οδηγίες εγκατάστασης της εφαρμογής περιλαμβάνονται στο παρακάτω ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μοιράζεται στους κυνηγούς κατά την έκδοση των αδειών θήρας.

Α

Ενημέρωση για τα ποσά που απαιτούνται για την έκδοση αδειών κυνηγίου από την Δ΄ ΚΟΣΕ

0

Σας πληροφορούμε ότι στις 26/7/2021 υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις (τελών, συνδρομών και ρυθμιστική) που σχετίζονται με την έκδοση των αδειών θήρας για το έτος 2021-2022.

Εν αναμονή της δημοσίευσής τους σε ΦΕΚ και για την καλύτερη προετοιμασία σας σε ό,τι αφορά την υποδοχή και διεκπεραίωση των προς έκδοση αδειών θήρας των κυνηγών μελών σας, προχωρήσαμε στην παρακάτω ανάλυση ανά περίπτωση:

  1. Κυνηγοί που εξέδωσαν άδεια θήρας κατά το κυνηγετικό έτος 2020 – 2021:

Κατά την  περίπτωση που μεμονωμένοι κυνηγοί που είχαν εκδώσει πέρυσι άδεια θήρας και αποφασίσουν να θεωρήσουν τη φετινή τους άδεια απευθείας στις Δασικές Αρχές, ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο ανωτέρω πίνακας διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Κυνηγοί που εξέδωσαν άδεια κυνηγίου κατά το κυνηγετικό έτος 2020 – 2021 και αιτούνται την έκδοση άδειας θήρας διαφορετικής κατηγορίας από αυτή που είχαν εκδώσει το κυνηγετικό έτος 2020-2021.
  1. Κυνηγοί που δεν είχαν εκδώσει άδεια θήρας κατά το κυνηγετικό έτος 2020 – 2021

Σε ό,τι αφορά όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις για θεώρηση άδειας θήρας μέσω συνεργαζόμενου Κυνηγετικού Συλλόγου με το ΥΠΕΝ ισχύουν τα παρακάτω:

Σε περίπτωση εγγραφής νέων μελών το ποσό παραμένει το ίδιο 1,76 € και το χαρτόσημο εγγραφής είναι 0,02 €

Η τακτική εισφορά της Δ΄ ΚΟΣΕ 15,00 € & η τακτική εισφορά της ΚΣΕ 50,00 € αποτελούν δικαιολογητικά έκδοσης κυνηγετικής άδειας

Το ποσό για το σύλλογο είναι: 15,00 €

Σας ευχόμαστε καλές εργασίες και καλή κυνηγετική χρονιά.

κυνηγετική περίοδος 2021 – 2022

Δ΄ ΚΟΣΕ

Στην 6η θέση η Κορακάκη στον Τελικό των 10 Μ. – 26oς ο Μαυρομμάτης στον πρώτο Προκριματικό

0

Η Άννα Κορακάκη δεν κατάφερε να πάρει το τρίτο της Ολυμπιακό μετάλλιο στον τελικό των 10 μέτρων αεροβόλου στη σκοποβολή, τερματίζοντας έκτη.

Η Κορακάκη έχασε την ευκαιρία να γίνει σήμερα, η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια με τρία Ολυμπιακά μετάλλια, καθώς τερμάτισε έκτη στον τελικό του αγωνίσματος.

Μετά τις πρώτες δέκα βολές, η Κορακάκη ήταν έβδομη, πρώτη αποχώρησε η Γκόμπερβιλ, ακολούθησε η Λεμόλ και στη συνέχεια είπε «αντίο» η Ελληνίδα σκοπεύτρια…

«Η αλήθεια είναι πως χαίρομαι για την εμφάνιση στους προκριματικούς που ήταν μεγάλη. Μόλις βγήκα από τον τελικό και μου διαφεύγει το γεγονός ότι για τρίτη φορά σε 3 προσπάθειες, ήμουν σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Και μάλιστα μετά από αυτή την πανδημία που με άφησε πίσω. Εξαιτίας του covid είχα να κάνω τελικό στο 10αρι δύο χρόνια. Εμεινα πίσω σε φυσική κατάσταση, ωστόσο χάρηκα που έκανα ένα μεγάλο ρεκόρ στα προκριματικά, αλλά και για την 6η θεση. Εδωσα το 100% και ελπίζω σε κάτι καλύτερο στα 25 μέτρα» τόνισε η Άννα Κορακάκη στην κάμερα της ελληνικής Ολυμπιακή επιτροπής. 

Ο Νίκος Μαυρομμάτης βρέθηκε στην 26η θέση της γενικής κατάταξης μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους στον προκριματικό του σκιτ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο Έλληνας σκοπευτής έχει 70/75 βολές (23/25, 24/25 και 23/25) μετά τους πρώτους τρεις γύρους του προκριματικού.Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους στον προκριματικό του σκτ, ο οποίος θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα προηγούνται ο Γάλλος Ερίκ Ντελονέ και ο Αμερικανός «χρυσός» Ολυμπιονίκης του σκιτ στο Πεκίνο και το Λονδίνο, Βίνσεντ Χάνκοκ, αμφότεροι με 75/75 βολές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κ.Σ.Αργοστολίου απελευθέρωσε φασιανούς

0
Απελευθέρωση φασιανών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Σ.Α ,ενημερώνει τα μέλη του και όχι μόνο,ότι το τελευταίο 15νθημερο του Ιουλίου 2021-για ακόμη μια φορά εντός του ’20-’21 και με την συνδρομή της Γ Κ.Ο.Π, προχώρησε σε απελευθέρωση φασιανών, σε περιοχές εντός των γεωγραφικών ορίων ευθύνης του.

Η απελευθέρωση έγινε παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας και πάντα συμφωνά με τις εγκεκριμένες μελέτες, από τις αρμόδιες αρχές, για τον εμπλουτισμό των βιότοπων με θηράματα.

Ο Κ.Σ.Αργοστολίου ευχαριστεί όλα τα διοικητικά του μελή, που βοήθησαν και βοηθούν πάντα, σε όλες τις προσπάθειες του Συλλόγου (σπορές, ταΐστρες, ποτίστρες, απελευθερώσεις, εμπλουτισμούς).

Επίσης ευχαριστεί, για την μεγάλη βοήθεια τους,σε όλα τα παραπάνω, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

Τέλος, ευχαριστεί την δασική υπηρεσία και όλο το προσωπικό της,το οποίο αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες τούτου του Συλλόγου, είναι διπλά μας στις προσπάθειές μας.

ΠΗΓΗ In Kefalonia

Έντονη κινητικότητα αρκούδων στη Φλώρινα – Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης

0

Την προσοχή των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας εφιστά η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, μεγάλος αριθμός προσεγγίσεων αρκούδας καταγράφεται σε κατοικημένες περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Κολχικής, Τροπαιούχου, Αμμοχωρίου, Κλεινών, Αλώνων, Δροσοπηγής και Σκοπού του Δήμου Φλώρινας, καθώς και σε περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Βαρικού, Αγραπιδιών, Φιλώτα και Αετού του Δήμου Αμυνταίου.

Η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας καλεί τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους τις βραδινές ώρες και σε περίπτωση που αντιληφθούν εμφάνιση αρκούδας να την ενημερώσουν αμέσως στο τηλέφωνο 23850-45757 εσωτερικό 0 ή στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Μέτρα προφύλαξης

✱ Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.

✱ Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών, καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.

✱ Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.

✱ Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

✱ Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.

✱ Καθαρισμός οικοπέδων, καλλιεργειών ή άλλων εγκαταστάσεων από πυκνή βλάστηση, καθώς και καθαρισμός υπολειμμάτων από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε χωράφια.

✱ Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.

✱ Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.

✱ Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρηση αυτών κοντά σε κατοικημένες περιοχές/οικισμούς.
Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας:

✱ Δεν τρέχουμε.

✱ Μένουμε ακίνητοι.

✱ Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.

✱ Οπισθοχωρούμε σταδιακά, αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα.

✱ Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο, εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Α.ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

ΠΗΓΗ Ύπαιθρος

Υπεγράφη η νέα ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι

0

Η νέα ρυθμιστική Απόφαση κυνηγίου, που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς, για την περίοδο 2021 -2022, σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.

 Όπως από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προαναγγείλει η Κ.Σ.Ε., η νέα ρυθμιστική περιέχει αναγκαίες διευθετήσεις ως προς το κυνήγι του τρυγονιού, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ, όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.
 Φυσικά, η τελευταία ρύθμιση ως προς το οικονομικό σκέλος και την συνακόλουθη μείωση του κόστους στις άδειες κυνηγίου, αφορά εκείνη την κατηγορία κυνηγών που είχαν εκδώσει ή ανανεώσει πέρυσι τις άδειες θήρας τους, χωρίς, όμως, να μπορέσουν να κυνηγήσουν λόγω των έκτακτων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, λόγω της πανδημίας.
 Εξαιρετικά σημαντικό για την Κ.Σ.Ε. είναι επίσης ότι, τόσο ο Υπουργός κ. Κ. Σκρέκας, όσο και ο Υφυπουργός κ. Γ. Αμυράς, αποδέχτηκαν διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των Κυνηγετικών Οργανώσεων κάθε βαθμίδας, να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.
 Έτσι, σε μία καθ’ όλα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και η θηροφυλακή θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες δράσεις τους στη διαχείριση και προστασία της άγριας ζωής.
 Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων, εκπληρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του κυνηγετικού κόσμου, να υπάρξει από πλευράς του «Πράσινου Ταμείου» η αναγκαία «ανταποδοτικότητα» ως προς τις εισφορές που δεκαετίες τώρα καταβάλει ο κόσμος των κυνηγών.
 H Κ.Σ.Ε. εύχεται σε όλους τους κυνηγούς καλή χρονιά και τους διαβεβαιώνει ότι, όλοι οι αναγνωρισμένοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι καθ’ όλα έτοιμοι να συμβάλλουν στην ταχεία και ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών, αμέσως μόλις η νέα ρυθμιστική Απόφαση δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ

Αλάσκα-Συγκλονιστικό: Πως σώθηκε άντρας από αρκούδα που τον κυνηγούσε για μια εβδομάδα

0
Πραγματικός μαχητής αποδείχθηκε ένας άντρας στην Αλάσκα, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει σε μια απομωνομένη καλύβα ενώ δεχόταν συνεχείς επιθέσεις από μια αρκούδα grizzly για μια εβδομάδα. 

Η περιπέτεια του άντρα, που θυμίζει σενάριo χολυγουντιανής ταινίας, έλαβε τέλος όταν άντρες της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ διέκριναν ένα μήνυμα SOS που είχε γράψει σε μια στέγη και τον είδαν να κουνάει τα χέρια του στον αέρα ζητώντας βοήθεια.

Ο άντρας τους είπε ότι δέχθηκε επίθεση από μια αρκούδα και δεν είχε κοιμηθεί για μέρες αφού εκείνη τον…επισκεπτόταν τακτικά  στο κατάλυμά του. Βρέθηκε με μώλωπες στο στήθος και με τραυματισμένο πόδι το οποίο είχε δέσει με επίδεσμο. 

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου περνούσε τυχαία εκείνη την ώρα από το σημείο και άλλαξε πορεία για να αποφύγει κάποια σύννεφα. Εντόπισαν το μήνυμα του άντρα και διέκριναν αυτόν έξω από την καλύβα του να κουνάει μια λευκή σημαία.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο άντρας είχε στην κατοχή του όπλο, του οποίου όμως οι σφαίρες έιχαν εξαντληθεί, ενώ η πόρτα του καταλύματος του είχε σχεδόν διαλυθεί.

«Κάποια στιγμή, η αρκούδα τον είχε σύρει κάτω στο ποτάμι» δήλωσε στην εφημερίδα ο υπολοχαγός διοικητής Τζάρεντ Καρμπάγκαλ. «Είχε ένα πιστόλι. Είπε ότι η αρκούδα επέστρεφε κάθε βράδυ και δεν είχε κοιμηθεί για μερικές μέρες.»

Ο άντρας διατηρεί την ανωνυμία του , αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ηλικία του είναι γύρω στα 60 και είχε αναφερθεί ότι βρέθηκε εκεί καθώς ήταν μόνος του σε μια βάση εξόρυξης περίπου 40 μίλια μακριά από την απομονωμένη πόλη Νομ..

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ τον μετέφερε σε νοσοκομείο για να αναρρώσει.

Πηγή: BBC κ https://www.skai.gr/

Χιλιάδες μικρά φλαμίνγκο πέθαναν λόγω της κλιματικής αλλαγής

0
φλαμίνγκο 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters χιλιάδες νεαρά φλαμίνγκο πέθαναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην κεντρική Τουρκία στην λίμνη Τουζ, λόγω της ξηρασίας.

Συγκλονιστικές εικόνες από μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters χιλιάδες νεαρά φλαμίνγκο πέθαναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην κεντρική Τουρκία στην λίμνη Τουζ, λόγω της ξηρασίας. 

Όπως αναφέρουν οι περιβαλλοντολόγοι η ξηρασία αυτή ήταν το αποτέλεσμα από την κλιματική αλλαγή και των γεωργικών μεθόδων άρδευσης που υιοθετήθηκαν στην περιοχή. 

Λήψεις από drone αποδεικνύουν την τεράστια καταστροφή. Ο αρμόδιος υπουργός της τουρκικής Κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι περίπου 1000 πουλιά έχουν χάσει τη ζωή τους ωστόσο αρνήθηκε να επιρρίψει ευθύνες στις γεωργικές εργασίες στην περιοχή.

ΠΗΓΗ Σπορ FM

Ανακοίνωση Προσωρινού Προέδρου Κ.Ε.Κ.Α.

Κ.Ε.Κ.Α.

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες, μετά από μισό χρόνο διεργασιών (αποκλίσεων και συγκλίσεων) φτάσαμε επιτέλους στο χρονικό σημείο να προσδώσουμε νομική οντότητα στον πολιτικό φορέα που επιδιώξαμε δηλαδή το ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ & ΑΛΙΕΩΝ, μέσα στο οποίο χωράνε όλοι οι άνθρωποι της υπαίθρου, όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες.

Η πραγματική αλήθεια είναι οτι η πρασπάθεια αυτή ξεκίνησε από μια χούφτα αγανακτισμένων πολιτών (κυνηγών και αλιέων) απ’ όλη την Ελλάδα, εν μέσω απαγορεύσεων, αδυναμία μετακινήσεων κλπ, χωρίς δυνατότητα επισήμων ανακοινώσεων και το κυριότερο εν μέσω πολλών (μέσω δικτύων κοινωνικής ενημέρωσης κυρίως) αντιδράσεων -δυστυχώς – από την οικογένεια των κυνηγών. Όμως επιδείξαμε αποφασιστικότητα και επικεντρωθήκαμε στο στόχο που είναι ένας : η δημιουργία πολιτικού κόμματος, η ανάδειξη εκπροσώπων μας εντός του κοινοβουλίου και η συμμετοχή μας στην διαδικασία ψήφισης των νόμων.

Στις 30 Ιουνίου 2021 μαζί με τον συνήγορο μας κ. Θεόδωρο Νινόπουλο, δικηγόρο Αθηνών, κατέθεσα όπως ο νόμος ορίζει, την ιδρυτική πράξη, το έμβλημα και το καταστατικό του ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ & ΑΛΙΕΩΝ και πλέον κουβαλάω την ευθύνη να οργανώσω το Γενικό Συνέδριο του κόμματος. Τόσο εγώ όσο και οι άνθρωποι που έχω ορίσει για το σκοπό αυτό, εργαζόμαστε για ένα συνέδριο δημοκρατικό, ενωτικό, βασισμένο στις αρχές και στις αξίες του ΚΕΚΑ. Νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι πετύχαμε το στόχο του πυρήνα των ιδρυτικών μελών και συγκεκριμένα : συντάξαμε ένα καταστατικό βασισμένο στις αρχές και αξίες που θα ζήλευε κάθε δημοκράτης, και μια οργανωτική δομή ικανή να ξεκινήσει το άρμα του ΚΕΚΑ. Επίσης εχει διασφαλιστεί η πιθανή αλλαγή του αν προκύψει αναγκαιότητα στο μέλλον. Ορόσημο αποτελεί το Γενικό Συνέδριο του κόμματος για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης, μετά θα αρχίσει η επόμενη φάση, αυτή της πολιτικής οργάνωσης του ΚΕΚΑ σε όλη την Ελλάδα με τοπικές, νομαρχιακές οργανώσεις, εγγραφή μελών (ταυτόχρονα χρηματοδότηση μέσω εγγραφών και συνδρομών) και πολιτικές προτάσεις υποψηφίων για τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν.
Ευχαριστούμε όλους όσοι δούλεψαν για τον παραπάνω σκοπό ακόμη και αυτούς οι οποίοι έδρασαν έξω από τον πυρήνα των ιδρυτικών μελών, ελπίζουμε καλοπροαίρετα. Δεν κατηγορούμε καμία προσπάθεια, θεωρούμε ότι όλες οι προσπάθειες και οι κριτικές που δεχθήκαμε είχαν την πρόθεση της βελτίωσης του ΚΕΚΑ κι όχι της χειραγώγησής του.

Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η επίσημη θέση του κόμματος θα αποτυπώνεται εφεξής στην ιστοσελίδα του κόμματος. Δηλώσεις, απόψεις και διάλογοι σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωσης κλπ ΔΕΝ αποτελούν επίσημη θέση του ΚΕΚΑ. Κατά συνέπεια εφιστούμε την προσοχή κάθε ενδιαφερομένου για την σωστή πηγή πληροφόρησης του. Τέλος γνωστοποιούμε στους φίλους κυνηγούς και ψαράδες . Η Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες του Γενικού Συνεδρίου, θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και τα εξωκομματικά και τα εσωκομματικά ζητήματα σύμφωνα πάντα με το καταστατικό του κόμματος.
Όλοι θα ενημερωθούν εγκαίρως, συνεπώς το άρμα που λέγετε ΚΕΚΑ ξεκινά, όσοι ελπίζουν και θέλουν μια καλύτερη μέρα ας ανέβουν, τους θέλουμε όλους στον κοινό σκοπό, ζητάμε ενότητα προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει και παρακαλούμε να μας κρίνετε εκ των υστέρων.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Χαράλαμπος Μπρέχας
προσωρινός Πρόεδρος του
ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ & ΑΛΙΕΩΝ

Τι θα ισχύσει για το τρυγόνι, στη νέα ρυθμιστική

0
τρυγόνι
Τρυγόνι

Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν μόνο από την τυπική υπογραφή της νέας ρυθμιστικής Απόφασης για το κυνήγι, και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει λάβει διαβεβαιώσεις από όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι, θα γίνει πλήρως αποδεκτή η συγκροτημένη τεχνική της πρόταση που επιτρέπει τη συνέχιση της θήρας του τρυγονιού στη χώρα μας.

Έγκαιρα και έχοντας λάβει υπόψη όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα, η Κ.Σ.Ε. και το επιστημονικό της προσωπικό είχαν επεξεργαστεί από καιρό μία «διέξοδο» που θα επέτρεπε στο τρυγόνι να παραμείνει στα θηρεύσιμα είδη της ρυθμιστικής, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού του σε όλες τις χώρες – μέλη.

Αυτή η επεξεργασμένη πρόταση κατατέθηκε και έγινε αποδεκτή από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που η θήρα του τρυγονιού απαγορεύθηκε για φέτος σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ρουμανία και η μισή Ιταλία.
Η πρόταση της Κ.Σ.Ε. για τη θήρα του τρυγονιού είναι με τέτοιον τρόπο διαμορφωμένη, ώστε και το αειφόρο κυνήγι του είδους να εξασφαλίζει, αλλά και τις προσαρμογές στις νέες συνθήκες να ικανοποιεί, ώστε η χώρα μας να μην εμπλακεί σε νομικές διελκυστίνδες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλο το σχέδιο της Κ.Σ.Ε. βασίστηκε στα πολύτιμα στοιχεία που για χρόνια συγκεντρώνει μέσω του προγράμματος θηραματικής κάρπωσης «Άρτεμις», αλλά και στις πολύ καλύτερες πληθυσμιακές συνθήκες που εμφανίζει το τρυγόνι στον Ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης, όπου ανήκει και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ της Κ.Σ.Ε. και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η ανώτατη ημερήσια κάρπωση τρυγονιών ανά κυνηγό θα μειωθεί, φέτος, στα 6 πουλιά, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και μία ηλεκτρονική εφαρμογή κυνηγετικής διαχείρισης, η οποία εξασφαλίζει την ελεγχόμενη, ανεκτή και αειφόρο κάρπωση που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο αναλυτικά, μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο, κάθε κυνηγός θα αποστέλλει τον αριθμό των τρυγονιών που θηρεύει σε κάθε του έξοδο, με σκοπό τα στοιχεία να συγκεντρώνονται σε μία ενιαία τράπεζα πληροφοριών.

Η τήρηση αυτής της υποχρέωση θα ελέγχεται από τους θηροφύλακες και τα δασικά όργανα, με σκοπό να υπάρχει καθημερινά μία ξεκάθαρη εικόνα για την συνολική κάρπωση τρυγονιών στη χώρα μας.
Όποτε, εάν και όταν η συνολική κάρπωση υπερβεί το θεσπισμένο επιτρεπτό όριο για τη χώρα μας 145.000 το κυνήγι του τρυγονιού θα «κλείνει».
Οι κυνηγοί – μέλη των αναγνωρισμένων κυνηγετικών συλλόγων που ανήκουν στην δύναμη της Κ.Σ.Ε. και των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών, θα εφοδιαστούν ΔΩΡΕΑΝ με αυτήν την ηλεκτρονική εφαρμογή, κατά την έκδοση και ανανέωση των νέων αδειών θήρας για την περίοδο 2021 – 2022.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ

Recent Posts