18.7 C
Athens
26/05/20

Τι είναι το πόιντερ;

0
The english pointer

Το πόιντερ είναι μια φυλή με μεγάλες αρετές, από τις πιο διαδεδομένες στον κυνηγετικό κόσμο αλλά παράλληλα και πολύ παρεξηγημένο. Οι κουβέντες γύρω απ’ αυτό συνήθως είναι του τύπου ‘’ κυνηγάει για τον εαυτό του ‘’ ‘’είναι τρελό’’ και άλλα πολλά. Προσωπικά μετά από κάποια χρόνια ενασχόλησης μου με τη ράτσα αυτή , κυνηγώντας και εκτρέφοντας πόιντερς έχω διαμορφώσει απόψεις γι΄ αυτά , τις οποίες θα αναπτύξω εν συνεχεία.
Πράγματι το πόιντερ είναι τρελό. Τρελό με το θήραμα, τρελό με το κυνήγι. Ζει μόνο γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι πρώτα κυνηγάει για τον εαυτό του και ύστερα για τον κυναγωγό του. Δεν είναι ένας σκύλος ανθρωποκεντρικός στο κυνήγι, απλά συμβιβάζεται με τον άνθρωπο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μεταξύ των δύο δεν υπάρχει άριστη συνεργασία , απλά το πάθος του για τη συνάντηση με το θήραμα το κάνει μερικές φορές να ξεπερνάει τα όρια. Ο κυναγωγός του πόιντερ οφείλει να έχει διαβάσει μερικά πράγματα για τη φυλή, ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει μια ιδανική σχέση μεταξύ τους.
Είναι ένας ύπεροχος χαρακτήρας αλλά και συνάμα δύσκολος. Δεν υπάρχει τρόπος ουσιαστικά να το τιθασεύσεις απλά πρέπει να βρείς τη χρυσή τομή για να συνεργαστείς μαζί του. Εκτός κυνηγίου δείχνει γαλήνιο αλλά και ανυπόμονο περιμένοντας την επόμενη φορά που θα καλπάσει στους κάμπους και στα βουνά. Συνήθως είναι ένας καθαρός σκύλος στο κλουβί. Είναι ένας φανταστικός σύντροφος. Προσωπικά πάντα είχα ένα πόιντερ μέσα στο σπίτι και νομίζω πως δεν συγκρίνεται με πολλές από τις ράτσες συντροφιάς. Δεν αναπτύσσει τόσο μεγάλη αγάπη σε αυτόν που θα το περιποιηθεί (εάν δεν το κάνει ο κυναγωγός του) όσο σε αυτόν που θα το κυνηγήσει. Στο θήραμα είναι ένας πολύ εύκολος σκύλος. Το πόιντερ από τη φύση του εκδηλώνει τα κυνηγετικά του ένστικτα νωρις. Είναι πολλές φορές που πολύ νεαρά σε ηλικία ζώα κυνηγάν σαν έμπειρα παρ΄όλο τις ελάχιστες εμπειρίες τους.
Το πόιντερ είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι μια απλή κυνηγετική φυλή. Είναι ο ορισμός ενός παθιασμένου κυνηγόσκυλου που εξυπηρετεί το τουφέκι. Το κάθε τι πάνω του είναι φτιαγμένο τέλεια. Γρήγορο , θεαματικό μα κυρίως αποτελεσματικό. Ο τρόπος που καλπάζει,που φερμαρει και ποντάρει είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει απ τις υπόλοιπες φυλές.Ακόμα και αυτοί που δεν το υποστηρίζουν το παραδέχονται αυτό.
Η προσέγγιση του στο θήραμα απότομη και θαραλλέα με τη φέρμα του σε όρθια στάση , σου δίνουν την αίσθηση πως κυνηγάς με έναν βασιλιά. Το ποντάρισμα του αποφασιστικό , με βίαιες και κοφτερές κινήσεις. Μου φαίνεται ακατόρθωτο να περιγράψω την έκφραση στο πρόσωπο του από την ώρα της προσέγγισης εώς την ώρα που θα φερμάρει και θα πλησιάσει το θήραμα. Δείχνει σαν να το μισεί ενώ παράλληλα διακρίνεις ένα ύφος γαλήνης στο βλέμμα του. Μοιάζει σαν μέσα του να παλεύουν δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Ο καλπασμός του γρήγορος με μεγαλειώδη στυλ και το κεφάλι του πάντα σε όρθια θέση σε κάνουν να νομίζεις πως είναι ένα θηρίο , μια μηχανή, που καταπίνει στρέμματα γής.
Είναι ένας εξαίρετος σκύλος για όλα τα εδάφη. Οι τεράστιες δυνατότητες του το κάνουν να μπορεί να κυνηγήσει σε οποιοδήποτε κυνηγότοπο παρά τις όποιες δυσκολίες. Ακόμα και αν πολλοί πιστεύουν ότι το κοντό του τρίχωμα μπορεί να το κάνει ευάλωτο στη πυκνή και άγρια βλάστηση ή στη βροχή και στο κρύο, τότε δε μένει παρά να κυνηγήσουν με σωστά δείγματα φυλής και τότε θα διαπιστώσουν πως αυτή η ράτσα , όταν κυνηγάει δεν κρυώνει και δε φοβάται τίποτα. Από τα ψηλά βουνά , τα δάση και τους καμπους μπόρει να εργάζεται με μεγάλη ευκολία.

Tsirigakis Hannibal-Lecter


Μπορεί να κυνηγήσει όλα τα εδαφόβια θηράματα με την ίδια επιτυχία λόγω της ξεκάθαρης και μεγάλης εμβέλειας μύτης του , αλλά και όπως είπαμε παραπάνω και λόγω της ευκολίας του να κυνηγάει σε όλα τα τερέν. Η δύναμη αλλά και η μορφολογία του, του δίνουν πλεονέκτημα να κυνηγάει πέρδικες για πολλές ώρες στη πέτρα και στις μεγάλες κλίσεις. Με το σπουδαίο κυνηγετικό του νού καταφέρνει να καθηλώνει τις μπεκάτσες πολύ εύκολα. Ένα θήραμα που για να το κυνηγήσει εύκολα και με αξιώσεις ένας σκύλος, πρέπει να έχει πολύ ανεπτυγμένο μυαλό! Στα ορτύκια το κοντό του τρίχωμα το κάνει να μη ζεστένεται τόσο γρήγορα και έτσι υπερτερεί σε αυτό τον τομέα έναντι των μακρύτριχων φυλών. Εκτός από τις μπεκάτσες , τις πέρδικες και τα ορτύκια προσφέρει μοναδικό θέαμα στο κυνήγι του μπεκατσινιού, ένα κυνήγι μόνο για δυνατές και ξεκάθαρες μύτες μα και κοφτερά μυαλά.
Παρά τα μεγάλα του προσόντα που ανέφερα παραπάνω , είναι αλήθεια ότι το πόιντερ πέρασε μια μεγάλη κρίση, μια μεγάλη κάμψη στη πορεία του. Μερικοί λάτρεις του το αρνούνται αυτό , όμως τα αποτελέσματα των αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων, αλλά και η αποχή των κυνηγών από τη φυλή το επιβεβαιώνουν. Λάθος εκτροφικές κινήσεις που έγιναν με σκοπό την αναβάθμιση της ράτσας σε χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα, η κίνηση κ.α έφεραν τον βασιλιά σε ένα κυνηγετικό επίπεδο που δεν του άξιζε. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί το κατηγορούν και έχουν σχηματίσει μια λανθασμένη άποψη. Παρόλ’ αυτά με μεθοδευμένες ενέργειες από επαγγελματίες κυρίως αλλά και από παθιασμένους ερασιτέχνες εκτροφείς, η φυλή κατάφερε να ανακάμψει και να κερδίσει και πάλι τη θέση του βασιλιά που δικαίως του ανήκει.

Tsirigakis Hula-Hoop (Tsirigakis Andora X Never di Ioannina) A young gun!

Βέβαια δεν θα είχε επιτευχθεί ποτέ αυτή η ανάκαμψη αν δεν υπήρχε η αγωνιστική κυνοφιλία. Οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σε βουνό και κάμπο είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη των φυλών. Ένα τέτοιο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και στην εξέλιξη του πόιντερ.
Είναι τόσα πολλά που θα μπορούσα να γράψω γι αυτή τη ξεχωριστή ράτσα. Μεγάλωσα με πόιντερς, έμαθα να κυνηγάω με πόιντερς, περνάνε τα χρόνια και δε μπορώ να φανταστώ να ζω χωρίς αυτά.

Συναισθήματα που μόνο πραγματικοί ποιντεράδες μπορούν να νιώσουν.
Κάθε φορα που λύνεις ένα πόιντερ μαθαίνεις και κάτι καινούργιο, φεύγεις από το κυνηγότοπο με ξεχωριστές αναμνήσεις που μόνο αυτό το μοναδικό πλάσμα μπορεί να σου προσφέρει.

Κώστας Τσιριγάκης για το ΦΥΣΗ TV-www.fisi.tv

Αυτή την Τετάρτη 27 Μαΐου μαζί με τη δημοκρατία ΚΥΝΗΓΙ

Αυτή την Τετάρτη 27 Μαΐου και κάθε Τετάρτη μαζί με τη δημοκρατία αποκτήστε τρία (3) τεύχη από το περιοδικό ΚΥΝΉΓΙ και ένα (1) dvd με κυνήγι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μη τη χάσετε

facebook.com/ ΚΥΝΗΓΙ

facebook.com/ ΟΠΛΟΓΝΩΣΙΑ

facebook.com/ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΤΟ

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

FISIDOG = H πλήρης ισορροπημένη σκυλοτροφή που προσφέρει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ευεξία του τετράποδου φίλου μας,

FISI DOG: η τροφή του σκύλου σου!


Fisidog,Θηβών 475, Αιγάλεω 12243 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνα επικοινωνίας 210-5900519 κ κινητό 6970686849

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Μας «έζωσαν» τα φίδια: Εμφανίσεις ερπετών σε παραλίες, σπίτια και… αυτοκίνητα

0
Δύο πολίτες κατέληξαν στο νοσοκομείο μέσα σε λίγες μέρες μετά από δάγκωμα φιδιού.

Δύο πολίτες κατέληξαν στο νοσοκομείο μέσα σε λίγες μέρες μετά από δάγκωμα φιδιού.

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έκαναν τα ερπετά να βγουν πρόωρα από τη χειμερία νάρκη τους και μάλιστα άρχισαν να εμφανίζονται ακόμη και μέσα σε σπίτια, προκαλώντας πανικό! Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, δάγκωσαν ανυποψίαστους πολίτες όπως έναν 47χρονο από την Φθιώτιδα που κατέληξε στο νοσοκομείο Λαμίας.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο άτυχος άνδρας καθάριζε το κτήμα του στον Άγιο Γεώργιο Πελασγίας και δέχθηκε επίθεση από ένα φίδι το οποίο ξεπήδησε ανάμεσα από τα χόρτα και τον δάγκωσε στο γόνατο. Ένας φίλος του τον μετέφερε μέχρι τις Ράχες, όπου συναντήθηκαν με το ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο και του χορηγήθηκε αντιοφικός ορός.

Ήταν το δεύτερο θύμα φιδιού, καθώς πριν από λίγες ημέρες ένας άνδρας από τους Γόννους Λάρισας λίγο έλειψε να χάσει το δάχτυλο του χεριού του όταν τον δάγκωσε οχιά με αποτέλεσμα να μολυνθεί! Μάλιστα, πέρασε οκτώ ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ώσπου να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να πάρει εξιτήριο!

Φίδια σε… στεριά και θάλασσα

Οι λουόμενοι στην παραλία Μέγα Άμμος στα Σύβοτα της Θεσπρωτίας λαχτάρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν η θάλασσα ξέβρασε ένα φίδι λαφιάτη, μήκους 1,50 μέτρου! Το ερπετό ήταν νεκρό, ωστόσο ο φόβος ότι μπορεί να έφταναν και άλλα ζωντανά χάλασε την διάθεση των επισκεπτών της παραλίας. Πάντως, ο λαφιάτης δεν είναι δηλητηριώδες φίδι, είναι μέτριας επιθετικότητας και τρέφεται με μικρά θηλαστικά.

Αλλά και στην παραλία της Ψανής στη Ναυπακτία, οι λουόμενοι είδαν με τρόμο ένα φίδι να κόβει… βόλτες ανάμεσά τους και διέφυγε με ταχύτητα όταν κάποιοι το πλησίασαν. Από το βίντεο που κατέγραψε κάποιος με το κινητό του φάνηκε ότι ήταν ένα ακίνδυνο αγιόφιδο που μοιάζει με την οχιά.

Πιο σοβαρό ήταν το περιστατικό που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στο Μεσολόγγι, όταν ο οδηγός ενός αυτοκινήτου διαπίστωσε έντρομος ότι ένα φίδι ήταν κουλουριασμένο μέσα στη μηχανή! Στο σημείο έφτασαν άνδρες της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν μετά από προσπάθειες μιας ώρας να απεγκλωβίσουν το ερπετό που βρισκόταν σε μη προσβάσιμο σημείο.

Το ίδιο συνέβη και στο κέντρο της Πάτρας, όπου μια γυναίκα διαπίστωσε με τρόμο ότι ένα φίδι είχε «τρυπώσει» μέσα στο αυτοκίνητό της και ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να το ξετρυπώσουν και πιθανολογείται ότι θα είχε φύγει χωρίς να το αντιληφθεί η οδηγός.

Την περασμένη Τρίτη, ένα φίδι μήκους 1,50 μέτρου αναστάτωσε τους κατοίκους ενός σπιτιού στην περιοχή της Ηράκλειας στη Λαμία. Άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να πιάσουν ζωντανό το ερπετό, που πιθανότατα ήταν δεντρογαλιά και να το αφήσουν ελεύθερο στην ύπαιθρο.

Αλλά και στο κέντρο του Αγρινίου σκόρπισε πανικό πριν από δέκα ημέρες ένα φίδι που… πήδησε από την καρότσα ενός αγροτικού φορτηγού σε ένα άλλο όχημα! Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν, παρ’ όλο που σήκωσαν το όχημα με γρύλο.

Και στις 12 Μαΐου, ένας κάτοικος του χωριού Άνω Βασιλικά στον δήμο Φαρσάλων πήρε γερή τρομάρα, όταν μπήκε ανυποψίαστος στη μπανιέρα του σπιτιού του και διαπίστωσε ότι σε απόσταση αναπνοής από εκείνον βρισκόταν ένα… φίδι που είχε πιθανότατα αναρριχηθεί από το σιφόνι! Παρά τον πανικό του, κατάφερε να βγει από τη μπανιέρα και να σκοτώσει τον απρόσκλητο «επισκέπτη».

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μεθυσμένος μπήκε σε ζωολογικό κήπο και προσπάθησε να πνίξει μια αρκούδα

0
Μεθυσμένος μπήκε σε ζωολογικό κήπο και προσπάθησε να πνίξει μια αρκούδα

Μόλις μία ημέρα μετά την άρση του lockdown στην Πολωνία, μεθυσμένος μπήκε στον ζωολογικό κήπο της Βαρσοβίας και προσπάθησε να πνίξει μια αρκούδα!

Ένας μεθυσμένος 23χρονος συνελήφθη στη Βαρσοβία, αφού μόλις μία ημέρα μετά την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού, μπήκε στον ζωολογικό κήπο της πολωνικής πρωτεύουσας και προσπάθησε να πνίξει μια αρκούδα μετά από μάχη!

Στα συγκλονιστικά πλάνα, που κατέγραψε με το κινητό του επισκέπτης, ο τύπος, μην έχοντας φανερά καμία επαφή με το περιβάλλον από τη μέθη, φαίνεται να βρίσκεται στην περιοχή της αρκούδας και μόλις εκείνη τον πλησιάζει, ο τύπος πηδάει στο νερό.

Η αρκούδα, ονόματι Σαμπίνα, ακολουθεί τον μεθυσμένο και πηδάει και αυτή στο νερό, με τον 23χρονο να αρχίζει να παλεύει μαζί της, πιέζοντας το κεφάλι της κάτω από το νερό, σε μια προσπάθεια να την πνίξει!

Αξιωματούχοι του ζωολογικού κήπου ανέφεραν στο RT ότι η αρκούδα «ενοχλήθηκε» και «στρεσαρίστηκε» από την απρόκλητη εισβολή στο σπίτι της και την απόπειρα δολοφονίας.

«Η Σαμπίνα, μια ηλικιωμένη αρκούδα, που δέχθηκε επίθεση από έναν ενήλικα άνδρα, βγήκε, φυσικά, από αυτό το γεγονός χωρίς τραυματισμό, αλλά είναι πολύ αγχωμένη», δήλωσε εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου. «Συνήθιζε να ανήκει σε τσίρκο και είναι συνηθισμένη στην παρουσία ανθρώπων, αλλά δεν περίμενε καθόλου την ανθρώπινη επίθεση».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Σαμπίνα καθόταν νευρική στο νερό μέχρι που οι φροντιστές της ήρθαν να την παρηγορήσουν.

Ο ζωολογικός κήπος σχεδιάζει να καταθέσει μήνυση εναντίον του ανώνυμου εισβολέα.

ΠΗΓΗ gazzetta.gr

Τροχαίο με αγριόγιδο στην Εγνατία Οδό! Άμεση κινητοποίηση της ΚΟΜΑΘ

0

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης ενημερώθηκε για τροχαίο στην Εγνατία Οδό (κοντά στο Κηπουριό Γρεβενών). Άμεσα ο Συντονιστής Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΚΟΜΑΘ για τη Δυτική Μακεδονία έσπευσε στην περιοχή, μαζί με τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών και τη Νομοκτηνίατρο Γρεβενών. Η αρχική ενημέρωση από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. ήταν ότι το τροχαίο αφορούσε ζαρκάδι, αλλά όταν ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ πήγε στο σημείο διαπιστώθηκε ότι ήταν μικρό αγριόγιδο.

Μετά από επικοινωνία με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και δεδομένου ότι το ΑΠΘ είναι ακόμα μη επαρκώς λειτουργικό αποφασίστηκε από τους παρευρισκόμενους φορείς να μεταφερθεί άμεσα σε Κτηναιτρείο στην Πτολεμαϊδα και μετά από να οδηγηθεί σε γειτονικό Κέντρο Περίθαλψης

Το αγριόγιδο μετά από την πρώτη κτηνιατρική επίβλεψη και φροντίδα φορτώθηκε σε όχημα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για άμεση μεταφορά του.

Λάρισα: Τον δάγκωσε οχιά και παραλίγο να χάσει το δάχτυλό του

0

Νοσηλεύτηκε οκτώ μέρες στο νοσοκομείο της Λάρισας

Μια απίστευτη περιπέτεια πέρασε ένας άντρας από τους Γόννους Λάρισας ο οποίος παραλίγο να χάσει το δάχτυλό του όταν τον δάγκωσε οχιά.

Μάλιστα η κόρη του ανάρτησε ένα βίντεο στο youtube θέλοντας να ευχαριστήσει το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Γόννων, αλλά και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για την βοήθειά τους.

Όπως γράφει η ίδια στην ανάρτησή της «έπειτα από 8 ημέρες παραμονής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επέστρεψε σπίτι και σιγά σιγά θα επανέλθει η κατάσταση της υγείας του».

Πηγή: larisanews

Aνθρωποπούλι: Tο πιο ωφέλιμο πουλί της Κύπρου

0

Τα ανθρωποπούλια είναι νυκτόβια αρπακτικά πουλιά και πολύ ωφέλιμα για τη γεωργία, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στον άνθρωπο.

Ένα ζευγάρι ανθρωποπούλια μαζί με τους νεοσσούς του καταναλώνει χιλιάδες αρουραίους και ποντικούς σε έναν χρόνο και αυτό καθιστά τα ανθρωποπούλια ένα από τα πιο πολύτιμα άγρια ζώα. Φανταστείτε τι τεράστιο πρόβλημα θα είχαμε με τα τρωκτικά αν δεν υπήρχαν αυτά τα πουλιά.

Φωλιάζει σε τρύπες γκρεμνών, σπήλαια, παλιά πηγάδια, χαλάσματα, αχυρώνες, στάβλους, παλιούς νερόμυλους και καμπαναριά εκκλησιών και το συναντάμε κυρίως σε πεδινές ανοικτές περιοχές με καλλιέργειες που συχνάζουν τρωκτικά.

Φυσικοί εχθροί αυτών των πουλιών είναι η αλεπού και τα μεγάλα αρπακτικά πτηνά όπως γεράκια και αετοί αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός του πουλιού αυτού στην Κύπρο είναι όπως πάντα ο άνθρωπος.

Το σωματείο μας έδωσε μεγάλη έμφαση στην χρησιμότητα αυτού του πουλιού, κατασκευάζοντας τεχνίτες φωλιές σε περιοχές όπου υπάρχουν αρκετά τρωκτικά.

Με εκτίμηση,

K.K.K. (Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών)

Πρώτες Βοήθειες στα Κυνηγόσκυλα

 • Του Κωνσταντίνου Καψάλη – Κτηνίατρου
  Ο σκύλος μας, ο πιστός αυτός σύντροφος αλλά και πολύτιμο εργαλείο στο κυνήγι, εξαιτίας της φύσης και των συνθηκών της εργασίας του, συχνά από υπερβολικό ζήλο ή από κάποια κακή συγκυρία, εκτίθεται σε κινδύνους που απειλούν σοβαρά την υγεία του ή και την ίδια την ζωή του. Τη στιγμή εκείνη που βλέπουμε το φίλο μας να χάνεται και που ο κτηνίατρος, χιλιόμετρα μακριά,είναι αδύνατο να βοηθήσει, πρέπει να γνωρίζουμε ότι με ψυχραιμία, λίγες γνώσεις πρώτων βοηθειών και χρήση κοινής λογικής, αν δράσουμε γρήγορα, μπορούμε να του σώσουμε τη ζωή.Πρώτες βοήθειες στο σκύλο είναι οι άμεσες εκείνες απλές ενέργειες που μπορεί και πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε, με σκοπό την αποκατάσταση των ζωτικών λειτουργιών του σκύλου που κινδυνεύει, τη διαφύλαξη της ζωής του, την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασής του και τη μείωση του πόνου, μέχρι τη στιγμή που θα αναλάβει ο γιατρός. Όσοι γνωρίζουν από Πρώτες Βοήθειες στον άνθρωπο θα διαπιστώσουν ότι οι αρχές είναι οι ίδιες και η εφαρμογή τους σε πολύ λίγες περιπτώσεις διαφέρει.
 • Πότε απειλείται άμεσα η ζωή του σκύλου:
 • Όταν ο σκύλος δεν μπορεί να αναπνεύσει ή αναπνέει με μεγάλη δυσκολία.
  • Όταν χάνει πολύ ή με γρήγορο ρυθμό αίμα.
  • Όταν έχει κατάγματα ψηλά στη σπονδυλική στήλη ή στο κρανίο.
  • Όταν πάθει σοκ (καταπληξία).
  • Όταν έχει εκτεταμένα εγκαύματα.
  • Όταν δηλητηριαστεί από ισχυρό δηλητήριο.
  Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών1. Ψυχραιμία
  2. Γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης
  3. Γρήγορη δράση, έως πολύ γρήγορη, ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης (π.χ. σε έντονες αιμορραγίες πρέπει να είναι αστραπιαία).
  4. Λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της δικής μας υγείας. Ό σκύλος που κινδυνεύει και πονά μπορεί να γίνει επικίνδυνος ακόμη και για τον άνθρωπό του, όχι μόνο από πιθανό δάγκωμα πανικού αλλά και από το ίδιο το αίτιο που
  5. Προσπάθεια καθησυχασμού του ζώου, αν βρίσκεται σε πανικό, με ήρεμες και σταθερές κινήσεις και ενθάρρυνσή του με ήπια φωνή.
  6. Απομάκρυνση (μόνο όταν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας) από τον παράγοντα πρόκλησης του ατυχήματος (πχ από το θερμό περιβάλλον, το δρόμο, το γκρεμό, το νερό κ.λπ.). Ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και των αλλαγών θέσης του ζώου.
  7. Επαναφορά και διασφάλιση των ζωτικών λειτουργιών της αναπνοής και της καρδιακής λειτουργίας, σταμάτημα έντονης αιμορραγίας, απομάκρυνση βλαπτικού παράγοντα (π.χ. δηλητηρίου), τοποθέτηση νάρθηκα σε κατάγματα σπονδυλικής στήλης, επαναφορά της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος.
  8. Κλήση κτηνίατρου.
  9. Επιμονή και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα.
  Τι πρέπει να ξέρετε για να εκτιμήσετε την κατάσταση του σκύλου σας
 • Έλεγχος Σημείων Ζωής Όταν ο σκύλος χάσει την επαφή με το περιβάλλον, είναι πεσμένος κάτω και ακίνητος πώς θα καταλάβω αν ζει και πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή του;
 • Ελέγξτε την αναπνοή– παρατηρώντας τις κινήσεις του στήθους και της κοιλιάς
  – βάζοντας το αυτί σας στα ρουθούνια και στο στόμα του σκύλουΦυσιολογικά έχει 10-30 αναπνοές στο λεπτό.
  Ελέγξτε την καρδιακή λειτουργία– πιάνοντας με την παλάμη και τα δάκτυλα (τα τέσσερα ενωμένα από την μία πλευρα και τον αντίχειρα από την άλλη), το στέρνο του σκύλου στο ύψος λίγο πίσω από τους αγκώνες. Εκεί θα αισθανθείται την καρδιά να πάλεται. Αν όχι ακουμπήστε το αυτί σας στο στήθος πισω από τον αγκώνα, για να σιγουρευτείτε.- πιάνοντας τον σφυγμό της μηριαίας αρτηρίας:1ος τρόπος: Με το αριστερό χέρι σηκώστε το πάνω πίσω πόδι και ψηλαφήστε, με τα τέσσερα δάκτυλα του δεξιού χεριού, την περιοχή εσωτερικά του κάτω πίσω ποδιού στο σημείο που ενώνεται με την λεκάνη και 1-3 εκατοστά μπροστά από το κόκκαλο (μηριαίο). Θα αισθανθείτε ένα «κορδόνι» που διογκώνεται ρυθμικά.2ος τρόπος (μπορεί να εφαρμοστεί και σε όρθιο σκύλο): Πιάστε το μηριαίο κόκκαλο του ποδιού με τα άκρα των τεσσάρων δακτύλων σας εσωτερικά, και τον αντίχειρα εξωτερικά, στο σημείο που ενώνεται με τη λεκάνη, βάζοντας το χέρι από την πρόσθια μεριά του (ανάμεσα στο μηρό και την κοιλιά). Αφήστε το κόκκαλο να γλυστρήσει από τη λαβή σας και ασκώντας μια ελαφρια ελκτική πίεση ανάμεσα στα τέσσερα δάκτυλα και τον αντίχειρα, σύρτε το χέρι σε αργή κίνηση απομάκρυνσης από το οστό. (Καθ’ όλη την κίνηση τα τέσσερα δάκτυλα είναι ενωμένα μεταξύ τους και ο δείκτης δεν χάνει την επαφή του με την κοιλιά.) Σε απόσταση 1-3 εκατοστά από το μηριαίο θα αισθανθείτε ένα «κορδόνι» που διογκώνεται ρυθμικά (μηριαία αρτηρία).Φυσιολογικά έχει 60 – 120 παλμούς ή σφυγμούς στο λεπτό. 
 • Ελέγξτε την αποτελεσματική λειτουργία του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος
 • Ανοίξτε το στόμα του σκύλου, τραβήξτε την γλώσσα έξω και ανασηκώστε τα χείλη. Η γλώσσα, το εσωτερικό των χειλέων και τα ούλα πρέπει να έχουν χρώμα ανοικτό κόκκινο έως ρόζ. Αν δεν λειτουργεί καλά το κυκλοφορικό και/ή το αναπνευστικό σύστημα, το χρώμα τους είναι από γκρι έως σκοτεινό μπλέ. Αν είναι λευκό σαν πορσελάνη ο σκύλος έχει χάσει πολύ αίμα (εξωτερικά ή εσωτερικά). Πιέστε τα ούλα δυνατά με το δάκτυλο και αφήστε τα απότομα. Αν το λευκό ίχνος της πίεσης δεν ξαναγίνει ρόζ μέσα σε 3 δευτερόλεπτα, υπάρχει πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα.
  Έλεγχος Θερμοκρασίας Σώματος
 • Θα χρειστούν θερμόμετρο του λεπτού, βαμβάκι, οινόπνευμα και βαζελίνη.-Καθαρίστε με βαμβάκι και οινόπνευμα το θερμόμετρο
  -«Κατεβάστε» το με μερικά τινάγματα.
  -Βάλτε λίγη βαζελίνη στην άκρη του
  -Ανασηκώστε ελαφρά την βάση της ουράς με το ένα χέρι και με το άλλο τοποθετήστε το στο απευθυσμένο, σε βάθος 4-5 εκατοστά από τον σφικτήρα.
  -Κρατήστε το σταθερό σε αυτή την θέση με μία μικρή γωνία ωστε να ακουμπά το τοίχωμα του εντέρου για 2 λεπτά.
  -Βγάλτε το, καθαρίστε το με το εμποτισμένο με οινόπνευμα βαμβάκι και δείτε τη θερμοκρασία που δείχνει.
  Φυσιολογική θερμοκρασία είναι από 38ο C έως 39,5ο C.
  Εργαλεία
 • Για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, εκτός από το κινητό, το τηλέφωνο του γιατρού που παρακολουθεί το σκύλο και ό,τι προσφέρει η φύση γύρω μας, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε στο φορητό μας φαρμακείο (ατομικό ή αυτοκινήτου) να βρίσκονται τα παρακάτω:o Βαμβάκι
  o Αποστειρωμένες γάζες
  o Ελαστικοί επίδεσμοι 7 ή 10 εκατοστών
  o Αποστειρωμένες γάζες εμποτισμένες με αντιμικροβιακή αλοιφή (π.χ. Fucidin Intertulle)
  o Λευκοπλάστης πλατύς
  o Θερμόμετρο του λεπτού
  o Τσιμπιδάκι ή λαβίδα
  o Μικρό ψαλίδι
  o Αιμοστατική λαβίδα κυρτή
  o Λεπίδα νυστεριού
  o Σύριγγες των 5 ml και 10 ml
  o Ελαστικά γάντια μιάς χρήσεως στο νούμερό σας (Νο7,5 ή 8 ή 8,5)
  o Οινόπνευμα
  o Οξυζενέ 3%
  o Αντισηπτικό διάλυμα (πχ αφρίζουσα ιωδιούχο ποβιδόνη)
  o Eνέσιμη κορτιζόνη (πχ Υδροκορτιζόνη 500 mg)
  o Αμπούλες ατροπίνης (5 αμπούλες)
  o Ενέσιμο εμετικό [Αμπούλες απομορφίνης]
  o Σιρόπι ιπεκακουάνας (αντιεμετικό από το στόμα)
  o Κλύσμα έτοιμο για εφαρμογή.
  o Οδοντιατρικό νήμα
  o Ενα κομάτι μακρύ λάστιχο
  o Φίμωτρο
  Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας βοηθήσει στη συμπλήρωση του φαρμακείου σας. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να σας δείξει τις αιμοστατικές του λαβίδες και να σας συμβουλεύσει πώς λειτουργούν, ακόμη και να σας τις αποστειρώσει, αφού πρώτα τυλιχθούν καλά μέσα σε φύλλα αλουμινίου, ώστε να είναι έτοιμες για χρήση. Το φαρμακείο του αυτοκινήτου είναι καλύτερο να βρίσκεται μέσα σε ισοθερμική τσάντα, τοποθετημένη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, και σε εύκολη θέση.
  Μεταφορά του σκύλου
 • Η μεταφορά του σκύλου από τον τόπο του ατυχήματος πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν υπάρχει θέμα ασφάλειας για το σκύλο ή τους ανθρώπους που προσφέρουν πρώτες βοήθειες. Επειδή συχνά η μεταφορά επιδεινώνει την κατάσταση του σκύλου και μερικές φορές αποβαίνει μοιραία για τη ζωή του, το ιδανικό είναι να γίνουν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου και να έρθει ο κτηνίατρος εκεί, για να σταθεροποιήσει τη ζωή του σκύλου, ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια. Τις περισσότερες φορές, όμως, η επίσκεψη του κτηνίατρου στον κυνηγότοπο είναι πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό μετά τις πρώτες βοήθειες θα πρέπει να φροντίσετε για την όσο το δυνατό ασφαλέστερη μεταφορά του.  Το δύσκολο τμήμα της μεταφοράς είναι από τον κυνηγότοπο ως το αυτοκίνητο-Αν ο σκύλος δεν έχει σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη, ή κατάγματα στα πλευρά: Μπορεί να μεταφερθεί στην αγκαλιά σας. Η πλάτη του να βρίσκεται σε επαφή με το στήθος σας, ενώ τα χέρια σας θα τον σταθεροποιούν, πιάνοντας το κάτω πρόσθιο και οπίσθιο άκρο του σκύλου αντίστοιχα. Με τον ένα σας αγκώνα ανοικτό μπορείτε να συμπεριλάβετε στην αγκαλιά σας και τον τράχηλο του ζώου ώστε να μην κρέμεται το κεφάλι. Για ακόμη ασφαλέστερη μεταφορά, αν έχετε μαζί σας κάποιον να σας βοηθήσει, κάντε το εξής: Βγάλτε το τζάκετ ή το πουκάμισο και αφού το κουμπώσετε ή κλείσετε το φερμουάρ, γυρίστε ανάποδα (το μέσα–έξω) μόνο τα μανίκια, περνώντας τα χέρια σας από το μέρος του γιακά και σμπρώξτε τα στην εσωτερική επιφάνεια του ρούχου. Φορέστε μόνο τα μανίκια από την εξωτερική μεριά του ώμου (του ρούχου) μέχρι να βγούν τα χέρια σας από το κάτω μέρος του ρούχου. Τώρα έχετε ένα μικρό φορείο στην αγκαλιά σας. Ζητήστε από το φίλο σας, να τοποθετήσει σε αυτό με προσοχή το σκύλο, έτσι ώστε να τον πιάσετε όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Προσοχή να μην σκοντάψετε.-Αν ο σκύλος έχει σοβαρό τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη ή κατάγματα στα πλευρά: Η μεταφορά του πρέπει να γίνεται μόνο σε φορείο. Να αποφεύγετε τη μεταφορά σε σκέτη κουβέρτα (είναι πιο επικίνδυνη από τη μεταφορά στην αγκαλιά που περιγράφηκε). Το ιδανικό φορείο είναι μία τάβλα. Μερικά αυτοκίνητα έχουν τμήματα εύκολα αποσπώμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορεία (πχ το καπάκι που καλύπτει το πορτμπαγκάζ σε μερικά πεντάπορτα). Αν ο σκύλος είναι μικρόσωμος (πχ Μπίγκλ) το μικρό «φορείο αγκαλιάς» με το τζάκετ που περιγράφηκε παραπάνω είναι καλό. Σε μεγαλύτερους σκύλους χρειάζεστε δύο τζάκετ ή πουκάμισα και δυό όπλα (άδεια) ή ίσια ξύλα. Κουμπώνετε και γυρνάτε τα μανίκια τους όπως παραπάνω και αντί για τα χέρια σας περνάτε τα όπλα ή τα ξύλα από τα μανίκια. Έτσι έχετε ένα κανονικό φορείο που το μεταφέρουν δύο άνθρωποι.-Σε όλες τις περιπτώσεις η μεταφορά γίνεται με αργά προσεκτικά βήματα, με σταθερό ρυθμό και χωρίς άλματα. Καρδιοπνευμονική αναζωογόνησηΣκοπός: να διατηρηθεί ο σκύλος στη ζωή μέχρι να αναλάβει ο κτηνίατροςΗ προσπάθεια έχει νόημα μέσα στα 5 πρώτα λεπτά από τη διακοπή λειτουργίας της καρδιάς. Αν η προσπάθεια ξεκινήσει σε 1-3 λεπτά από την ανακοπή είναι πιθανή η μακρόχρονη επιβίωση με πλήρη αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
  Αναπνευστική λειτουργία1. Έλεγχος και απομάκρυνση ξένων σωμάτων από το στόμα, τα ρουθούνια και το φάρυγγα.
  2. Τοποθέτηση του σκύλου ξαπλωμένου σε πλάγια θέση με υπερέκταση κεφαλιού (λαιμός τεντωμένος και ευθύς).
  3. Δυνατά και σταθερά φυσήματα στα ρουθούνια του ζώου με το στόμα του σκύλου καλά κλειστό.
  4. Απομάκρυνση του στόματος του κυνηγού, από τα ρουθούνια του σκύλου, για παθητική εκπνοή.
  • Ρυθμός:20 αναπνοές στο λεπτό ή 1 αναπνοή σε κάθε 2-3 μαλάξεις (βλ. παρακάτω) ή, αν το ίδιο άτομο εκτελεί και αναπνευστική βοήθεια και μαλάξεις, τότε 2-3 αναπνοές για κάθε 15 μαλάξεις. 
 • Καρδιακή λειτουργία1. Ο σκύλος σε πλάγια κατάκλιση στο δεξιό πλευρό πάνω σε σταθερή επιφάνεια και με το κεφάλι σε ελαφρά χαμηλότερη θέση.2. Πιέσεις με τα δύο χέρια πάνω στην περιοχή του θώρακα με την μεγαλύτερη διάμετρο (ραχιαίο με μέσο τρίτο 6ης με 7ης πλευράς). Σε μικρόσωμους σκύλους τα θωρακικά τοιχώματα συμπιέζονται μεταξύ του αντίχειρα και των άλλων δακτύλων του ενός χεριού. Η πίεση που εφαρμόζεται είναι μέτρια και σύντομη.
  Ρυθμός: 60-120 συμπιέσεις ανά λεπτό ανάλογα με το μέγεθος του ζώου (όσο μεγαλύτερο μέγεθος τόσο λιγότερες συμπιέσεις στο λεπτό).3. Αν υπάρχει και τρίτο άτομο, να εκτελέσει πιεστική περίδεση, με ελαστικό επίδεσμο, του οπισθίου μέρος του σώματος του ζώου, ξεκινώντας από τα δάκτυλα των οπισθίων άκρων (χωριστά κάθε άκρο) και καταλήγοντας στο μέσο της κοιλιάς. Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί αρχίζοντας από εμπρός προς τα πίσω αργά 10-20 λεπτά μετά την επιτυχή έκβαση της αναζωογόνησης.Είναι σημαντικό τα φυσήματα στους ρώθωνες να συμπίπτουν χρονικά με πιέσεις στον θώρακα (δηλ. κάθε τρίτη πίεση θώρακα να γίνεται σε πλήρως διευρυμένο θώρακα). Η προσπάθεια διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ελεγχθεί τυχόν επαναλειτουργία της καρδιάς. Η προσπάθεια σταματά όταν οι ζωτικές λειτουργίες του σκύλου επανέλθουν ή εάν όχι, ύστερα από προσπάθειες 30 λεπτών.
  Βασικές αρχές αντιμετώπισης των δηλητηριάσεων στα κυνηγόσκυλα
 • Του Νικόλαου Α. Παραγυιού – ΚτηνίατρουΈνα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης μικρών ζώων είναι η δηλητηρίαση του κατοικιδίου του. Υπάρχουν πολυάριθμες τοξικές ουσίες διαφόρων προελεύσεων, όπως από χημικές ουσίες (κυρίως φυτοφάρμακα),φάρμακα, έντομα, ερπετά, φυτά. Οι ουσίες αυτές μπορούν να προσληφθούν από το ζώο είτε από το στόμα, είτε να το εισπνεύσει, είτε ν’ απορροφηθεί από το δέρμα του, είτε να τσιμπηθεί το ζώο από κάποιο δηλητηριώδες έντομο. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των τοξικώσεων είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας του ιδιοκτήτη, η άμεση προσαγωγή του ζώου στον κτηνίατρο αν αυτό είναι δυνατό, και η χορήγηση πρώτων βοηθειών μέχρι να το δει ο κτηνίατρος.Σε περίπτωση λήψης της τοξικής ουσίας από το στόμα, η πρόκληση του εμετού στο ζώο είναι ευεργετική. Συνήθως υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ουσίες στο σπίτι μας, που μπορούν να προκαλέσουν εμετό, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, (το γνωστό μας οξυζενέ), το αλατόνερο ή το σιρόπι ιπεκακουάνας. Συγκεκριμένα, όταν θέλουμε να προκαλέσουμε εμετό με οξυζενέ, μπορούμε σε μισό ποτήρι νερό να διαλύσουμε τρεις κουταλιές της σούπας οξυζενέ και με τη βοήθεια μιας μεγάλης σύριγγας (20ml) να το χορηγήσουμε σιγά-σιγά από το στόμα.Βασική προϋπόθεση για τη χρήση αυτών των διαλυμάτων, είναι το ζώο να μην εμφανίζει καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, απώλεια συνείδησης, σπασμούς, μείωση ή απώλεια των φαρυγγικών αντανακλάσεων, λόγω του σοβαρού κινδύνου πρόκλησης εισροφητικής βρογχοπνευμονίας. Επίσης αν έχουμε την υποψία ότι το ζώο έχει προσλάβει ισχυρά οξέα ή αλκάλεα ή έντονες καυστικές ουσίες ή παράγωγα πετρελαίου, τότε πάλι αντενδείκνυται η χορήγηση εμετικών. Για την πρόκληση εμετού με αλατόνερο, μπορούμε σε μισό ποτήρι νερό να διαλύσουμε τόσο αλάτι ώστε να γίνει το διάλυμά μας κορεσμένο (συνήθως 3 κουταλιές της σούπας αλάτι είναι αρκετές) και να το χορηγήσουμε με τη βοήθεια μιας σύριγγας. Επίσης η χορήγηση ½-2 κουταλιές του γλυκού σιροπιού ιπεκακουάνας (η δοσολογίας ρυθμίζεται ανάλογα με το σωματικό βάρος του ζώου), μπορεί να προκαλέσει εμετό μέσα σε λίγα λεπτά .Η δόση αυτή μπορεί να επαναληφθεί, αν μετά από είκοσι λεπτά το ζώο δεν έχει κάνει εμετό.Αν μετά τη χορήγηση σιροπιού ιπεκακουάνας δεν προκληθεί εμετός, τότε πρέπει να διενεργείται πλύση στομάχου, για ν’απομακρυνθεί η χορηγηθείσα ποσότητα και ν’αποφευχθεί η καρδιοτοξική του δράση. Το σιρόπι αυτό δεν πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό με ενεργό άνθρακα, γιατί έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητα του. Επίσης δεν πρέπει να συγχέεται με το υγρό εκχύλισμα ιπεκακουάνας, το οποίο είναι 14 φορές περισσότερο δραστικό.Τέλος μια αποτελεσματικότατη μέθοδος για πρόκληση εμετού είναι η ενέσιμη χορήγηση υποδορίως απομορφίνης (εμπορική ονομασία : Filtalen). Η δοσολογία είναι: 3-6mg για κάθε 10 κιλά σωματικού βάρους για τους σκύλους και 2-5mg για τις γάτες. Κάθε αμπούλα Filtalen περιέχει 10mg απομορφίνη. Αυτή η μέθοδος προτιμότερο είναι να γίνεται από τον κτηνίατρο για να μπορεί να εκτιμήσει την αναγκαιότητα της χορήγησης αυτής της ουσίας και να δώσει την απαιτούμενη δόση, χωρίς να γίνει υπερδοσολογία. Ξανατονίζεται ότι απαγορεύεται η χορήγηση οποιασδήποτε εμετικής ουσίας αν το ζώο εμφανίζει σπασμούς ή απώλεια συνείδησης. Επίσης, αν έχουν περάσει 4 ώρες από τη λήψη της τοξικής ουσίας, τότε η πρόκληση εμετού είναι άσκοπη, γιατί ήδη το δηλητήριο έχει προωθηθεί στο λεπτό έντερο.Ως αντίδοτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δηλητηριάσεις είναι ο ενεργός άνθρακας και η ατροπίνη. Ο ενεργός άνθρακας (εμπορική ονομασία Norit) είναι προσροφητική ουσία των διάφορων τοξικών ουσιών, με αποτέλεσμα να δεσμεύει το δηλητήριο και να το αποβάλλει με τα κόπρανα. Η δοσολογία είναι 3-6 κάψουλες μαζί, ανάλογα με το βάρος του ζώου. Η ατροπίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και ως αντίδοτο για τις δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα, που ανήκουν στην κατηγορία των οργανοφωσφορικών ή των καρβαμιδικών. Η δοσολογία είναι 0,2-2mg/κιλό σωματικού βάρους και χορηγείται ενδομυϊκά ή υποδόρια. Η δόση αυτή μπορεί να επαναληφθεί ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης κάθε 3-6 ώρες. Ενδεικτικά συμπτώματα, ότι το ζώο μας μπορεί να έχει πάρει φυτοφάρμακο, είναι η έντονη σιελόρροια, ο μυϊκός τρόμος και πιθανόν οι σπασμοί. Υπόψην ότι τα φυτοφάρμακα είναι τα πιο συνηθισμένα δηλητήρια που συναντούμε στην πράξη, είτε αυτά προέρχονται από εσκεμμένη δηλητηρίαση (γνωστές φόλες) είτε από δική μας απροσεξία, όταν αφήνουμε σε μη καλά προστατευμένο χώρο αυτές τις τοξικές ουσίες ή όταν ψεκάζουμε ή βάζουμε λιπάσματα σε χώρους που ζούν τα ζώα μας.Τέλος, σε περίπτωση δαγκώματος του ζώου από φίδι, ή άλλο δηλητηριώδες ερπετό ή έντομο, θα ήταν χρήσιμο μέχρι να το αντιμετωπίσει αυτό το περιστατικό ο κτηνίατρος, να γίνει ενδομυϊκά στο ζώο μια ένεση κορτιζόνης ταχείας απορρόφησης και συγκεκριμένα η Solucortef των 500mg, η οποία μπορεί ν’ αντιμετωπίσει μερικώς τον κίνδυνο αναφυλακτικού shock. Προσοχή, δεν πιάνουμε το σημείο του δήγματος, ειδικά αν έχουμε και μια μικρή αμυχή στο χέρι μας, γιατί θα περάσει μέρος του δηλητηρίου στον οργανισμό μας.
  Καλό είναι λοιπόν, να είναι πάντα κάποιος σε ετοιμότητα, έχοντας ένα μικρό φαρμακείο στο σπίτι του, στο αυτοκίνητό του ή ακόμα και επάνω του, ειδικά αν πρόκειται για κυνηγό, στον οποίο μπορεί να συμβεί μια τέτοια κατάσταση σ’ένα πολύ απομακρυσμένο μέρος.
 • ΘερμοπληξίαΤου Κωνσταντίνου Καψάλη – ΚτηνίατρουΕυθύνεται για αρκετούς θανάτους σκύλων στην χώρα μας, ειδικά τους θερινούς μήνες. Προκαλείται μετά από σύντομη έκθεση του σκύλου σε θερμό (πάνω από 38ο C) και υγρό περιβάλλον ή από παραμονή του σε θερμό (πάνω από 30ο C) μικρό χώρο με ανεπαρκή αερισμό ή μετά από υπερβολική και εντατική άσκηση. Οι περισσότερες θερμοπληξίες προκλήθηκαν από παραμονή του σκύλου στο αυτοκίνητο ή στο κλουβί μεταφοράς του, όταν αυτά ήταν κάτω από τον ήλιο σε χρόνο λίγων λεπτών, ακόμα και αν τα παράθυρα ήταν «λίγο ανοικτά». Περιστατικά θερμοπληξίας αντιμετωπίζουμε και σε σκύλους με υπερβολικό ζήλο που κυνηγούν τις θερμές ώρες της ημέρας. Όλοι οι σκύλοι κινδυνεύουν από θερμοπληξία αλλά περισσότερο αυτοί που έχουν πλούσιο μακρύ ή/και διπλό τρίχωμα, οι παχύσαρκοι, οι πολύ νεαροί ή υπερήλικες καθώς και οι βραχυκεφαλικές φυλές.
  Πως θα την αποφύγουμε• Όχι κυνήγι ή εκπαίδευση τις ζεστές ώρες της ημέρας και ποτέ υπερβολές σε ένταση και διάρκεια. Δεν ισχύει πάντα το «εφόσον αντέχω εγώ, αντέχει και ο σκύλος μου».
  • Ταξίδι του σκύλου, σε καλά, άνετα και αεριζόμενα κλουβιά, με συχνές στάσεις για περπάτημα και νερό.
  • Ποτέ δεν αφήνουμε το ζώο μέσα στο αυτοκίνητο, ή στο κλουβί μεταφοράς όταν αυτά βρίσκονται στον ήλιο, ούτε καν για τσιγάρα από το περίπτερο, ακόμα και αν τα παράθυρα είναι ανοικτά.
  • Ποτέ δεν δένουμε τον σκύλο μας σε χώρο που δεν υπάρχει σκιά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, έστω και αν υπάρχει δίπλα το σπιτάκι του όταν και αυτό είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
  • Πάντα φροντίζουμε να έχει ο σκύλος μας στη διάθεσή του σε τακτά χρονικά διαστήματα άφθονο δροσερό νερό.
  • Ποτέ δεν αφήνουμε το σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο το χειμώνα με αναμμένο το καλοριφέρ.
  Πως θα την καταλάβουμε• Η αναπνοή του σκύλου είναι βαριά και συχνή, τα σάλια του τρέχουν και η καρδιά χτυπά γρήγορα.
  • Η θερμοκρασία του είναι πολύ υψηλή (πάνω από 42ο C).
  • Αν δεν είναι ήδη πεσμένος κάτω, στέκεται με κόπο με ανοιχτά τα δύο μπροστινά του πόδια, εμφανίζει άρνηση να μετακινηθεί και έχει έκφραση αγωνίας στο πρόσωπο.
  • Παρουσιάζει από απροθυμία μέχρι πλήρη αδιαφορία στα καλέσματα.
  Τι θα κάνουμε:Ο θάνατος είναι πολύ κοντά αλλά η δύναμη των πρώτων βοηθειών πολύ μεγάλη. Όσο πιο γρήγορα φέρουμε την θερμοκρασία του σώματος του σκύλου σε φυσιολογικά επίπεδα (38ο – 39,5ο C) τόσο μικρότερη θα είναι η καταστροφή σε ζωτικά όργανα.1. Τοποθέτηση του σκύλου σε δροσερό, σκιερό και αεριζόμενο μέρος.
  2. Βρέξιμο όλου του σώματος με κρύο νερό και καλύτερα με ψεκασμούς με νερό (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οινόπνευμα) και λίγο μασάζ για να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα.
  3. Κρύες κομπρέσες στο κεφάλι και τράχηλο ή / και πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα.
  4. Εάν πίνει νερό μόνος του, δώστε του άφθονο και κρύο με λίγο αλάτι (1 κουταλάκι σε 1 λίτρο νερού).
  5. Αν η θερμοκρασία του είναι πολύ μεγάλη ή δεν κατεβαίνει με τα παραπάνω, χορηγήστε ψυχρό κλύσμα.
  6. Τηλεφωνήστε στον κτηνίατρο.
  7. Σε περίπτωση μεταφοράς ο κλιματισμός του αυτοκινήτου να είναι ανοικτός σε χαμηλή θερμοκρασία ή, αν δεν υπάρχει, τα παράθυρα να είναι ανοιχτά και οι κομπρέσες να ανανεώνονται με κρύο νερό.
  8. Ανάπαυση τουλάχιστο μιάς ημέρας
  ΠΡΟΣΟΧΗ!• Αν ο σκύλος αρχίσει να τρέμει μετριάζουμε την εφαρμογή του κρύου, γιατί το τρέμουλο αυξάνει τη θερμοκρασία.
  • Κάθε δέκα λεπτά βάζουμε το θερμόμετρο. Αν η θερμοκρασία του ζώου πέσει στους 39,5ο C σταματάμε τα παραπάνω, αλλά συνεχίζουμε την θερμομέτρηση. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 37,5ο C ζεσταίνουμε ελαφρά τον σκύλο και συνεχίζουμε τη θερμομέτρηση.
  • Μετά τον υποκλυσμό θα συνεχίσουν οι θερμομετρήσεις αλλά το αποτέλεσμα δεν θα θεωρείται αξιόπιστο για 2-3 μετρήσεις (θα δείχνει χαμηλότερη θερμοκρασία της πραγματικής)
  ΥποθερμίαΤου Κωνσταντίνου Καψάλη – ΚτηνίατρουΕμφανίζεται συνήθως σε σκύλους που έπεσαν σε παγωμένα νερά από ατύχημα ή στην προσπάθειά τους να περάσουν κάποιο μικρό ποτάμι. Η υποθερμία στην περίπτωση αυτή επέρχεται ακόμη και σε 40-60 δευτερόλεπτα, όταν η θερμοκρασία του νερού είναι κοντά στο μηδέν, ενώ μεγαλύτερη παραμονή οδηγεί στο θάνατο. Επίσης υποθερμία μπορεί να παρουσιάσει ένα ζώο που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ενώ ο συνδυασμός με μεγάλη υγρασία, διαβροχή με νερό (πχ έκθεση σε βροχή) και αδυναμία από άλλες αιτίες, επιταχύνουν την εμφάνιση του προβλήματος. Όλοι οι σκύλοι κινδυνεύουν από υποθερμία όταν εκτεθούν στους παραπάνω δυσμενείς παράγοντες αλλά περισσότερο αυτοί που έχουν φτωχό και κοντό τρίχωμα, οι πολύ αδύνατοι, οι πολύ νεαροί ή υπερήλικες και οι εξασθενημένοι από χρόνια προβλήματα υγείας.
  Πως θα την αποφύγουμε• Προστασία του ζώου από το πολύ ψύχος τον χειμώνα. Καλή στρωμνή στο κουμάσι και προστασία από τα νερά της βροχής
  • Τοποθέτηση του ζώου σε ζεστό χώρο όταν αρρωσταίνει σοβαρά το χειμώνα.
  • Ιδιαίτερη προστασία των νεογέννητων κουταβιών με τοποθέτηση της τοκετοομάδας με τη μάνα σε ζεστό χώρο ή κάτω από ειδική λάμπα θέρμανσης.
  • Όταν στο κυνήγι ή στην εκπαίδευση βραχεί ο σκύλος και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, είναι αναγκαίο ένα καλό σκούπισμα με πετσέτα και μικρή αναμονή μεχρι να στεγνώσει μέσα στο κλουβί μεταφοράς. Μετά ξεκινάμε για το ταξίδι της επιστροφής (εκτός και αν ο σκύλος μεταφέρεται εντός του αυτοκινήτου ή το κλουβί μεταφοράς είναι πολύ καλά μονωμένο).
  Πως θα την καταλάβουμε• Η αναπνοή του είναι αργή και εμφανίζει κινήσεις κατάποσης.
  • Τρέμει σε όλο του το σώμα
  • Η θερμοκρασία του είναι χαμηλή (κάτω από 37ο C).
  • Παρουσιάζει από απροθυμία μέχρι πλήρη αδιαφορία στα καλέσματα.
  • Μπορεί να πέσει σε κατάσταση σοκ.
  Τι θα κάνουμεΌσο καθυστερεί η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματός του τόσο κινδυνεύει ακόμα και η ζωή του.• Καλό στέγνωμα με δυνατό τρίψιμο με πετσέτα.
  • Γρήγορη μεταφορά του σε θερμό περιβάλλον.
  • Τύλιγμα με ζεστές πετσέτες ή κουβέρτα.
  • Εφόσον μπορεί να καταπιεί του δίνουμε μικρές ποσότητες (10-20 ml) ζεστού ροφήματος κάθε 15-20 λεπτά (γάλα ή σούπα ή νερό με ζάχαρη).
  • Αν η θερμοκρασία του είναι πολύ χαμηλή ή δεν ανεβαίνει με τα παραπάνω κάντε του ένα θερμό κλύσμα.ΠΡΟΣΟΧΗ! όχι όταν βρίσκεται ο σκύλος σε καταπληξία (σοκ)• Επικοινωνία με τον κτηνίατρο
  • Ανάπαυση τουλάχιστο μιας ημέρας
  ΠΡΟΣΟΧΗ!• Κατά την εφαρμογή των ζεστών επιθεμάτων, ροφημάτων και κλυσμάτων δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Η θερμοκρασία τους να είναι τέτοια ώστε να είναι ευχάριστα και ζεστά στο χέρι μας.
  • Μετά τον υποκλυσμό θα συνεχίσουν οι θερμομετρήσεις, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα θεωρείται αξιόπιστο για 2-3 μετρήσεις (θα δείχνει υψηλότερη θερμοκρασία της πραγματικής)
 • ΠΗΓΗ https://www.hunters.gr/

Θηροφύλαξη στις μέρες της καραντίνας

0

Το έργο της θηροφυλακής της ΣΤ ΚΟΜΑΘ Μάρτιο-Απρίλιο 2020

Εισαγωγή

Η Στ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης έχει μακρά εμπειρία στην αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας (ιός Δυτικού Νείλου, Λύσσα, Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων κτλ). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν ήταν δύσκολο για το Διοικητικό Συμβούλιό της να αντιληφθεί τον κίνδυνο που διατρέχουν θηροφύλακες, υπάλληλοι, επιστημονικοί συνεργάτες και τα μέλη του από την εμφάνιση του ιού SARS-CoV-2 στις 26 Φεβρουαρίου 2020 στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό ακύρωσε άμεσα τις συναντήσεις που θα έφερναν κόσμο από διάφορα μέρη της Μακεδονίας και Θράκης στη Θεσσαλονίκη, όπως συνάντηση με τους Συντονιστές Θηροφύλακες για τον επιχειρησιακό συντονισμό της Θηροφυλακής, αλλά και τη συνεδρίαση του ΔΣ και ανέπτυξε περισσότερο τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες (αύξηση στα διαθέσιμα GB για 4G ίντερνετ σε όλα τα κινητά, συσκέψεις μέσω Viber κλήσεων, βελτίωση στην παρακολούθηση του στόλου της θηροφυλακής μέσω της εφαρμογής PowerFleet).

Με αυτόν τον τρόπο η επιχειρησιακή ικανότητα της Θηροφυλακής παρέμεινε πλήρης με μικρές τροποποιήσεις με στόχο την ασφάλεια των εργαζομένων. Σκοπός της παρούσας αναφοράς είναι να αναλυθεί το έργο της Θηροφυλακής της ΣΤ ΚΟΜΑΘ για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2020, κατά την περίοδο της καραντίνας.

Οδηγίες για την ασφάλεια των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων

Με την έναρξη των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δόθηκε εντολή σε όλους τους θηροφύλακες να εργάζονται μόνοι τους στα οχήματά τους και οι κοινές περιπολίες να είναι συνδυασμός δύο θηροφύλακες-δύο οχήματα. Για να μην υπάρχει θηροφύλακας που θα κινείται σε νυχτερινές ώρες μόνος αποφασίστηκε τα ωράρια θηροφύλαξης να είναι από τις 06:00 έως τις 20:00. Οι νυχτερινές ώρες, όποτε χρειάστηκε, καλύφθηκαν μετά από ενημέρωση του Συντονιστή και εντολή του Διευθυντή Θηροφυλακής της ΣΤ ΚΟΜΑΘ, πάντα με ένα όχημα ανά θηροφύλακα.

Μετά την επιβολή πλήρους καραντίνας στις μετακινήσεις, οι οποίες για τους εργαζόμενους θα γίνονταν με την έκδοση βεβαίωσης του εργοδότη, η ΣΤ ΚΟΜΑΘ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε άμεσα την παρακάτω βεβαίωση σε κάθε θηροφυλακα.

Λαθροθηρία στην περίοδο της καραντίνας

Κατά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2020 εργάστηκαν 62 θηροφύλακες της ΣΤ ΚΟΜΑΘ για τη φύλαξη της άγριας πανίδας.

Κατά τον Μάρτιο 2020 έγιναν 715 έλεγχοι σε άτομα που κινούνταν στο ύπαιθρο, ενώ τα στοιχεία Απριλίου 2020 συλλέγονται ακόμα. Τα οχήματα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020 διένυσαν περίπου 190.000 χιλιόμετρα.

Συνολικά μηνύθηκαν 27 άτομα και δύο άγνωστοι δράστες των οποίων η ταυτότητα δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί. Τα 29 αυτά άτομα διέπραξαν συνολικά 73 παραπτώματα, τα οποία παρουσιάζονται στον Πίνακα 1. Σε όλες τις περιπτώσεις κλήθηκε και η αστυνομία για την επιβολή, όπου χρειαζόταν, του προστίμου των 150 € για άσκοπη μετακίνηση.

Πίνακας 1. Παραπτώματα στη διάρκεια της καραντίνας

ΠαράπτωμαΆτομα%Αθροιστικό %
 Θήρα εκτός κυνηγετικής περιόδου1723,323,3
Παράνομη οπλοφορία(Ν.2168/93)912,335,6
Απείθεια (169 Π.Κ.)79,645,2
Θήρα σε καταφύγιο, προστατευόμενη περιοχή, κλπ.68,253,4
Παράνομη εκγύμναση σκύλων68,261,6
Παράνομη αλιεία56,868,5
Παράνομη μεταφορά όπλου σε αυτοκίνητο γεμάτο και εκτός θήκης45,574,0
Παράνομη οπλοχρησία (άρθρο 14 2168/1993)45,579,5
Άρνηση ελέγχου34,183,6
Τριχωτά-Χρήση θηλιών, παγίδων, δοκάνων, διχτυών, δηλητηρίων κ.τ.λ.34,187,7
Παράνομη μεταφορά όπλου χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές22,790,4
Εξύβριση ( 361 Π.Κ.)11,491,8
Θήρα εντός ορίων 250 μ. από οικισμούς κλπ. ή 150 μ. από μεμονωμένες οικ11,493,2
Θήρα νύχτα – εκτός ωραρίου11,494,5
Όπλο χωρίς μειωτήρα (έφερε περισσότερα των τριών φυσιγγίων)11,495,9
Παραποίηση όπλου11,497,3
Συνέργεια (47 Π.Κ.)11,498,6
Χρήση αεροβόλου11,4100,0
Σύνολο73100,0 

Λοιπές λειτουργίες της θηροφυλακής

Κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020 οι θηροφύλακες της ΣΤ ΚΟΜΑΘ έκαναν την καθημερινή τους εργασία ως είθισται:
1. Συμμετοχή θηροφυλάκων σε ημερίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας στη Φλώρινα για τα δηλητηριασμένα δολώματα
2. Συμμετοχή σε συνεργεία αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο πλαίσιο της συνεργασίας των Κυνηγετικών Οργανώσεων με το ΥΠΑΑΤ
3. Συλλογή νεκρής από τροχαίο αρκούδας 1 έτους στο Αμύνταιο, παρουσία 3 δασοφυλάκων και του Αρκτούρου
4. Συμμετοχή στις προσπάθειες απομάκρυνσης αρκούδας από περιοχή της Φλώρινας
5. Συλλογή νεκρής βίδρας από τροχαίο
6. Τέσσερις αναφορές στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας για παράνομη εκπαίδευση σκύλων
7. Συμμετοχή σε συλλογή διχτυών 500 μέτρων, παρουσία δασοφύλακα, σε γεώφραγμα στην περιοχή Ποντίνης Γρεβενών
8. Συμμετοχή μαζί με τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών σε καταγραφή ζημιών από αρκούδα σε κοτέτσια στα χωριά Τριφύλλι και Κατάκαλη
9. Συμμετοχή μαζί με τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας σε καταγραφή ζημιών από αρκούδα σε κοτέτσια στη Φλώρινα
10. Εντοπισμός και συλλογή μετά από καταγγελία ιχθυαλιευμάτων μέσα σε μπλε νάιλον σακούλες, ποτισμένα με δηλητήρια στην περιοχή (ΖΕΣ Κάτω Ποταμιάς) Νότια πλευρά της πόλης του Κιλκίς.
11. Διάσωση ζαρκαδιού βόρεια της Ορεστιάδας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μεταφορά του σε τοπικό Κτηνιατρείο και παράδοση στη Δασική Υπηρεσία
12. Συμμετοχή στις ετήσιες καταμετρήσεις Κολχικών Φασιανών που κάνουν οι Επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ στο Δέλτα του Νέστου
13. Μεταφορά αλεπούδων στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας στο πλαίσιο της συνεργασίας των Κυνηγετικών Οργανώσεων με το ΥΠΑΑΤ

 small
zarkadi karantina

Αναβάθμιση προγράμματος PowerFleet
Η ΣΤ ΚΟΜΑΘ στο πλαίσιο της καλύτερης απομακρυσμένης διαχείρισης της Θηροφυλακής στην περίοδο της καραντίνας συνεργάστηκε με την iLink, την εταιρία που παρέχει το λογισμικό για την παρακολούθηση του στόλου οχημάτων, για τη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Έτσι, η εφαρμογή δουλεύει πια με καινούριο interface, αναβαθμισμένους χάρτες και application για κινητά για πλήρη επόπτευση του στόλου, συμβουλές μετακίνησης των οχημάτων για φύλαξη, στατιστικά στοιχεία κινήσεων και γεωχωρική κατανομή των μηνύσεων.

power fleet 1

Επίλογος
Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει όλος ο κόσμος, η Θηροφυλακή της ΣΤ ΚΟΜΑΘ συνέχισε να παράγει έργο με πολλά οφέλη για τη φύλαξη της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος στηριζόμενη έμπρακτα από το Διοικητικό Συμβούλιο και το επιστημονικό προσωπικό της ΣΤ ΚΟΜΑΘ.

Επετεύχθη τόσο η πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας, όσο και η μη εμφάνιση κρούσματος σε θηροφύλακα της Ομοσπονδίας.

Οι θηροφύλακες μέσα στο δίμηνο καραντίνας ήταν συνεχώς στο δρόμο, με χιόνι, κρύο και ζέστη για να προσφέρουν φύλαξη υψηλής ποιότητας.

Θεσσαλονίκη, 5 Μαΐου 2020
Ο Διευθυντής Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής ΣΤ ΚΟΜΑΘ

Κωνσταντίνος Γ. Παπασπυρόπουλος
Δρ. Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος

Μπορείτε στον παρακάτω σύνδεσμο να δείτε την αναφορά Μαρτίου – Απριλίου

Αναφορά θηροφυλακής για την καραντίνα

Τσιμπούρια και ερλιχίωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Aπό τη στιγμή που θα εντοπίσετε ένα τσιμπούρι στο δέρμα σας ή στο ζώο σας επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπισή του, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένο και να σας μεταδώσει κάποια ασθένεια. Τα τσιμπούρια (κρότωνες) ανήκουν στα αραχνοειδή και ανάλογα με το είδος τους μεταδίδουν ασθένειες όπως είναι η ερλιχίωση,  η νόσος του Lyme (μπορρελίωση) και η εγκεφαλίτιδα (δάγκειος ή αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό).

Η ερλιχίωση είναι μια σοβαρή και ύπουλη ασθένεια του σκύλου, που προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού. Οφείλεται στον μικροργανισμό  ehrlichia, που πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα του αίματος και σταδιακά τα καταστρέφει.

Θεραπεύεται η ερλιχίωση;

Η θεραπεία της ερλιχίωσης είναι εφικτή, με την προϋπόθεση ότι η διάγνωση γίνει έγκαιρα και ΠΡΙΝ προκληθεί καταστολή του μυελού των οστών. Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση ειδικών φαρμάκων καθώς και υποστηρικτικής αγωγής, ανάλογα με την κλινική εικόνα του ζώου.

Το φάρμακο εκλογής είναι η Δοξυκυκλίνη ( Κτηνιατρικό σκεύασμα: Ronaxan, Ανθρώπινο σκεύασμα: Vibramycin) που χορηγείται με την μορφή χαπιών από το στόμα και η συστηνόμενη διάρκεια της θεραπείας φθάνει τις 28 ημέρες! Κλινική βελτίωση στα ζώα που διαγνώστηκαν έγκαιρα ( οξεία ή αρχή χρόνιας φάσης ) παρατηρείται πολύ σύντομα, έως και 24-48 ώρες μετά την έναρξη της αγωγής!


Πως αφαιρούμε τα τσιμπούρια

Τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα, η διαδικασία είναι ίδια. Ο μοναδικός τρόπος ο «μηχανικός», δηλαδή «τσιμπάτε» το τσιμπούρι με μια λαβίδα και με επιδέξιες κινήσεις το τραβάτε σταθερά αλλά όχι απότομα προς τα έξω.

1. Χρησιμοποιείστε ένα αμβλύ τσιμπιδάκι ή μια κατάλληλη ιατρική λαβίδα. Πιάστε το τσιμπούρι όσο πιο κοντά στο δέρμα γίνεται, από το κεφάλι του τσιμπουριού και όχι από το σώμα του. Η ανασήκωση του δέρματος της περιοχής που έγινε το τσίμπημα με τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού μπορεί να διευκολύνει στην αφαίρεση.

2. Τραβήξτε σιγά σιγά το τσιμπούρι και όχι απότομα. Η κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή στην οποία έχει εισχωρήσει το τσιμπούρι. Μην κάνετε απότομες κινήσεις και μην στρέφετε τη λαβίδα για να αφαιρέσετε το τσιμπούρι γιατί από μπορεί αυτό να προκαλέσει την αποκόλληση του κεφαλιού του τσιμπουριού από το σώμα του, τα οποία θα παραμείνουν στο δέρμα.

3. Αφού αφαιρεθεί το τσιμπούρι, μπορείτε να το φυλάξετε σε ένα μικρό δοχείο για εξέταση (αν χρειαστεί στο μέλλον). Κατά πάσα πιθανότητα το τσιμπούρι θα είναι ζωντανό και θα κινείται ελεύθερα. Μπορείτε να το παρατηρήσετε έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν έχει απομείνει στο σώμα σας κάποιο μέρος του κεφαλιού του.

4. Η περιοχή που είχε εισχωρήσει θα πρέπει να εξεταστεί καλά από κάποιον γιατρό για παραμείνοντα μέρη, τα οποία καλό είναι να αφαιρεθούν.

5. Η περιοχή καθαρίζεται στη συνέχεια με ένα αντισηπτικό διάλυμα. Χρησιμοποιείστε ιώδιο ή καθαρίστε το σημείο με σαπούνι.

Σε περίπτωση που έχετε βρει μεγάλη αποικία τσιμπουριών πάνω στο ζώο (για παράδειγμα σε ένα αδέσποτο) ο ασφαλέστερος και γρηγορότερος τρόπος είναι να το ψεκάσετε με ειδικό παρασιτοκτόνο σπρέι. Επιλέξτε ένα προϊόν που έχει άμεση δράση και που η λειτουργία του δεν περιορίζεται στην απώθηση των τσιμπουριών, αλλά τα εξοντώνει.

Τι να μην κάνετε (αναποτελεσματικές & επικίνδυνες μέθοδοι που αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης):

 • Μην επιθέσετε ουσίες όπως οινόπνευμα, πετρέλαιο, ξυλοκαϊνη, ασετόν, λάδι, κλπ επάνω στο τσιμπούρι, καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητες το τσιμπούρι να εγχύσει σίελο μαζί με μικρόβια και τοξίνες στο δέρμα σας
 • Μην επιθέσετε κάτι ζεστό επάνω στο τσιμπούρι και μην το κάψετε όσο είναι προσκολλημένο
 • Μην πιέσετε ή συνθλίψετε το σώμα του τσιμπουριού πριν την αφαίρεσή του από το δέρμα
 • Μην αγγίζετε το τσιμπούρι με γυμνά χέρια
 • Μην χρησιμοποιήσετε αιχμηρή λαβίδα ή αιχμηρό τσιμπιδάκι.

ΠΗΓΗ MarketNews

- Advertisement -

Recent Posts