19.6 C
Athens
20/10/20

Λεβίδι: Σύγκρουση αυτοκινήτου με αγριογούρουνο

0

Όχημα ιδιωτικής χρήσης συγκρούστηκε με αγριογούρουνο το βράδυ του Σαββάτου, 17 Οκτωβρίου 2020.

Το ατύχημα συνέβη σε μικρή απόσταση μετά από το Λεβίδι, όταν ένα αγριογούρουνο εμφανίστηκε ξαφνικά στη μέση του δρόμου, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διερχόμενο όχημα. 

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής και ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός του Ι.Χ. δεν υπέστη τραυματισμό ενώ το αυτοκίνητο έχει μικρές, υλικές ζημιές.

ΠΗΓΗ www.arcadia938.gr/

Ψάρι βγαλμένο από… θρίλερ ξεβράστηκε σε παραλία της Μήλου (pic)

0

Θεωρείται το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο της κατηγορίας των οστεϊχθύων, δηλαδή των ψαριών με οστέινους σκελετούς. Μπορεί να ζυγίζει έως 2,5 τόνους αλλά δεν καταναλώνεται λόγω τοξικότητας.

Το μεγάλο και παράξενο ψάρι εντόπισαν δύο φίλοι στην παραλία Φυριπλάκα της Μήλου. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουν ότι πρόκειται για φεγγαρόψαρο καθώς έμοιαζε και με καρχαρία και με δελφίνι.

Ένας από τους φίλους ανέβασε φωτογραφίες στο διαδίκτυο με το παράξενο ψάρι, που είχε πτερύγιο παρόμοιο με του καρχαρία αλλά έμοιαζε πολύ και με δελφίνι.

Το φεγγαρόψαρο (επιστημονική ονομασία: Mola mola) είναι ένα από τα βαρύτερα γνωστά οστέινα ψάρια, με βάρος που συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στα 250 και στα 1.000 κιλά. Το είδος απαντά στα τροπικά και εύκρατα νερά το κόσμου. Θυμίζει κεφάλι ψαριού με ουρά και το σώμα του είναι επίπεδο κάθετα. Το φεγγαρόψαρο μπορεί να έχει το ίδιο ύψος με μήκος όταν τα ραχιαία και κοιλιακά πτερύγια εκτείνονται.

Έχει μια ιδιαίτερα αποκρουστική όψη και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή του λόγω τοξικότητας. Συνήθως ζει σε μεγάλα βάθη και οι ψαράδες που το γνωρίζουν το θεωρούν κακό σημάδι όταν το πιάνουν στα δίχτυα τους. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, τρέφεται με πλαγκτόν, μέδουσες και μικρά ψαράκια που βρίσκει σκάβοντας στον βυθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades24.gr, οι δύο άντρες ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Μήλου όπου έφτασαν στην περιοχή διαπιστώνοντας ότι το παράξενο και σπάνιο ψάρι ήταν νεκρό. Σύμφωνα με Λιμενικές πηγές, το ψάρι είχε περίπου 2,5 μέτρα μήκος και 1μέτρο πλάτος. Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες υγειονομικής ταφής του ψαριού από το Δήμο Μήλου.

ΠΗΓΗ newsit.gr/

Σκύλος: Γιατί επιμένει να τρώει πλαστικά και πέτρες – Πόσο επικίνδυνο είναι…

Γιατί ένας σκύλος έχει την επιθυμία να τρώει ουσίες που δεν είναι βρώσιμες; Μία περίεργη συμπεριφορά, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του. Πώς αντιμετωπίζεται

Τα κουτάβια είναι, από τη φύση τους, περίεργα. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους τείνουν να βάζουν στο στόμα τους ό,τι βρουν. Γιατί με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν τον κόσμο.

Μεγαλώνοντας, αυτή η συνήθεια σταματά.

Όταν όμως, ένας σκύλος εξακολουθεί να καταναλώνει μη βρώσιμα συστατικά τότε το ζώο εκδηλώνει αλλοτριοφαγία, που, μπορεί, να βλάψει την υγεία του.

Το αίτιο της αλλοτριοφαγίας δεν είναι γνωστό και σπάνια, μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις. Αρκετοί σκύλοι τρώνε διάφορα αντικείμενα, επειδή πλήττουν ή έχουν άγχος.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Αργυρώ – Μαρία Βενιού, εφιστά την προσοχή μας.

«Μία επικίνδυνη συνήθεια, για την υγεία του σκύλου, είναι η αλλοτριοφαγία ή ξενοφαγία. Η κατάποση, δηλαδή, διάφορων μη φαγώσιμων αντικειμένων.

Μία συνήθεια που, μπορεί, να οφείλεται σε παθολογικούς ή συμπεριφορικούς λόγους. Αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους.

Τι είναι η αλλοτριοφαγία

Αλλοτριοφαγία ή ξενοφαγία (pica) είναι η συνήθεια του σκύλου να τρώει αντικείμενα, όπως ξύλοπλαστικόύφασμα, ή, ακόμη, και πέτρες.

Ο σκύλος μπορεί να καταναλώνει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή οτιδήποτε βρει εύκαιρο.

Μπορεί να το κάνει φανερά ή κρυφά, γι΄ αυτό θα πρέπει να έχουμε στο νου μας και άλλα συμπτώματα – εκτός, από το προφανές.

Αλλοτριοφαγία εκδηλώνουν, κυρίως, οι ενήλικοι ή οι έφηβοι σκύλοι.

Τα κουτάβια είναι φυσιολογικό να μασουλούν και να καταπίνουν, κατά λάθος, διάφορα αντικείμενα.

Γιατί, όπως και τα μωρά, ανακαλύπτουν τον κόσμο με το στόμα.

Η ξενοφαγία είναι πολύ επικίνδυνη και, μπορεί, να αποβεί μοιραία για τον σκύλο. Κάποια αντικείμενα, αν τα καταπιεί, μπορεί να προκαλέσουν έμφραξη της πεπτικής οδού. Επίσης, μπορεί να φάει κάτι που είναι τοξικό.

Σε αυτήν την περίπτωση το αντικείμενο θα πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση ή με ενδοσκόπηση.

Κλινικά συμπτώματα

• Εμετός
• Διάρροια
• Λήθαργος
• Έλλειψη όρεξης

Αιτίες

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Μερικά ζώα τρώνε αντικείμενα από πλήξη, και, σπανιότερα, μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς λόγους, όπως είναι: η ορμονική ανισορροπία, τα εντερικά παράσιτα, οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα νοσήματα του ήπατος ή η αναιμία.

Φάρμακα, όπως τα στεροειδή –κορτιζόνη-, μπορεί να αυξήσουν την πείνα του σκύλου και να παρουσιάσει αυτό το πρόβλημα.

Συμπεριφορικοί λόγοι επίσης, μπορεί να είναι το άγχος ή το άγχος αποχωρισμού.

Αντιμετώπιση

Για να υπάρξει μια σωστή αντιμετώπιση πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί η αιτία.

Εάν είναι κάτι παθολογικό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη βοήθεια του κτηνιάτρου. Αν, όμως, η αιτία είναι η πλήξη τότε θα πρέπει να εμπλουτίσουμε το περιβάλλον του σκύλου με παιχνίδια, όπως κουκλάκια, κόμπους, μπαλάκια κλπ, έτσι ώστε να απασχολεί το μυαλό του.

Η καθημερινή εκπαίδευση σε απλά παραγγέλματα ή tricks μπορεί επίσης, να βοηθήσει.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε και τη σωματική εκτόνωση – που πρέπει να έχει καθημερινά ένας σκύλος.

Αν ο σκύλος τρώει αντικείμενα λόγω άγχους αποχωρισμού θα πρέπει να δουλέψετε μαζί με έναν εκπαιδευτή.

Απομακρύνεται τα αντικείμενα που τρώει και να αποφεύγετε το μάλωμα γιατί μπορεί να του εντείνει το άγχος, και, κατ’ επέκταση, τη συμπεριφορά.

Φυσικά, εάν ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση στα αντικείμενα που τρώει και ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή αλλά, και ασκείται καθημερινά, και παράλληλα ακονίζει το μυαλό του τότε, μπορεί να αποφύγει αυτήν την επιβλαβή συνήθεια».

Ιουλία Τούντα

ΠΗΓΗ https://ygeiamou.gr/

Άνοια: Απειλεί και τους ηλικιωμένους σκύλους – Πώς να επιβραδύνετε τη νόσο

Ξέρουμε ότι η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ που αποτελεί συχνή μορφή της, απειλεί το μυαλό των ανθρώπων. Φαίνεται όμως ότι δυστυχώς, υπάρχει και το ανάλογό της στους σκύλους μεγάλης ηλικίας. Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον ηλικιωμένο σκύλο

Κάποια σκυλιά, προχωρημένης ηλικίας, εμφανίζουν ξαφνική σύγχυση, αλλαγή συμπεριφοράς και αρχίζουν να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, αλλά και με τους ανθρώπους τους.

Είναι ορισμένα από τα σημάδια που μαρτυρούν την πάθηση της γνωστικής δυσλειτουργίας: τον εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Μία πάθηση που δυσχεραίνει τη ζωή του σκύλου.

Τότε ο σκύλος έχει απόλυτη ανάγκη τη συμπαράσταση του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία.

Μπορούμε, όμως, να επιβραδύνουμε την ασθένεια και να κάνουμε τονωτικές «ενέσεις» στον σκύλο.

Η πτυχιούχος θετική εκπαιδεύτρια σκύλων VSA-CDT, Αγγέλικα Χέρρα, μας ενημερώνει για τη σχετική πάθηση και για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε σε εγρήγορση το μυαλό του σκύλου.

«Η γνωστική δυσλειτουργία στους σκύλους -Canine Cognitive Dysfunction (CCD)- αποτελεί μια προοδευτική εκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλό τους.

Αν ένας κηδεμόνας παρατηρεί και γνωρίζει καλά τον σκύλο του, θα αντιληφθεί εγκαίρως την αλλαγή στη συμπεριφορά, τη διάθεση και, γενικότερα, την καθημερινή ρουτίνα του κατοικιδίου του.

Η πάθηση αυτή έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τη γνωστή, σε όλους μας, εκφυλιστική νόσο Αλτσχάιμερ.

Η σταδιακή γνωστική δυσλειτουργία επηρεάζει την ικανότητα μάθησης, τη μνήμη, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά ενός σκύλου σε διάφορα ερεθίσματα, ή και σε πρόσωπα γνώριμα για εκείνον.

Παρόλο που η επιστήμη δεν έχει προσδιορίσει την ακριβή αιτία αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με τον κτηνίατρο Dr. Gurpal Chahal στο μακρινό Βανκούβερ του Καναδά, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκφύλιση της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως:

● το χρόνιο άγχος, ή άλλη χρόνια πάθηση

● η μείωση των νευρώνων με την πάροδο των ετών

● η εναπόθεση τοξικών ελεύθερων ριζών

● η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο

● η μειωμένη ικανότητα των νευροδιαβιβαστών στην προχωρημένη ηλικία

● η καταστροφή των νευρώνων από τοξικές ελεύθερες ρίζες

Η ηλικία κατά την οποία μπορούμε να εντοπίσουμε τα πρώτα σημάδια πιθανής γνωστικής δυσλειτουργίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, καθώς διαφέρει από σκύλο σε σκύλο.

Συνήθως, κηδεμόνες που παρατηρούν στενά τον σκύλο τους είναι σε θέση να διακρίνουν κάποια ενδεικτικά σημάδια, ακόμη και από την ηλικία των επτά ετών.

Περίπου το 50% των σκύλων έχει εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα μέχρι την ηλικία των 11 ετών.

Συμπτώματα της γνωστικής δυσλειτουργίας

Τα πιο συνήθη συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος, είναι:

1. διαταραχές στον ύπνο, π.χ. σύγχυση κατά τη διάρκεια της νύχτας και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
2. αποπροσανατολισμός σε ήδη γνωστούς χώρους για τον σκύλο
3. αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου με τους οικείους ή/και με άλλα ζώα που συγκατοικούν μαζί του (π.χ. λιγότερη αλληλεπίδραση μαζί τους ή επιθετική συμπεριφορά)
4. γενικότερη μη φυσιολογική συμπεριφορά -από τη συνηθισμένη- και μείωση της διάθεσης για φαγητό ή παιχνίδι
5. έντονη προσήλωση προς κάποιο σταθερό αντικείμενο ή σημείο μέσα στο χώρο
6. ανησυχία, δυσκολία ανάπαυσης και συνεχής ή επαναλαμβανόμενη κινητικότητα χωρίς συγκεκριμένη αιτία
7. δυσκολία επικοινωνίας με τον κηδεμόνα λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί σε διάφορα παραγγέλματα. Δίνει την αίσθηση ότι ο σκύλος είναι κωφός – ενδέχεται να υπάρχει και μειωμένη η αίσθηση της ακοής σε έναν ηλικιωμένο σκύλο
8. ατυχήματα ενούρησης ή αφόδευσης μέσα στο σπίτι, παρότι είναι εκπαιδευμένος.

Προσωπικά βίωσα κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα με έναν από τους ημίαιμους σκύλους μου. Ήταν σε αρκετά προχωρημένη ηλικία, μεταξύ 14 και 17 ετών.

Ο Spiky είχε αρχίσει να ξαφνιάζεται όταν κάποιος τον πλησίαζε, καθώς δεν μπορούσε να τον αντιληφθεί. Κοιμόταν μέσα στην ημέρα ακόμη και σε ασυνήθιστα σημεία του σπιτιού.

Ο SpiKy

Στην προσπάθειά μου να μην τρομάζει, χτυπούσα τα πόδια μου στο δάπεδο, όπως θα κάναμε σε ένα κωφό σκύλο. Οπότε, με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να με αντιληφθεί από τις δονήσεις στο έδαφος, προτού τον πλησιάσω.

Συνήθως τις πρώτες βραδινές ώρες ξεκινούσε άσκοπες, επαναλαμβανόμενες διαδρομές στον διάδρομο μεταξύ των δωματίων μας.

Επίσης, στεκόταν όρθιος, συνήθως κοντά σε κάποιο τοίχο ή έπιπλο, ή πίσω από μια κουρτίνα, και για αρκετά λεπτά κοίταζε επίμονα κάποιο σημείο.

Πήγαινε στο νερό του πολλές φορές, πίνοντας ξανά και ξανά, χωρίς να έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, ο Spiky απολάμβανε παιχνίδια όσφρησης, ακόμη και το παιχνίδι με το αγαπημένο του μπαλάκι τένις. Ο Spiky είχε ποιότητα ζωής κατά την τρίτη ηλικία, αλλά και μακροζωία, αφού «έφυγε» από ανακοπή στον ύπνο του σε ηλικία άνω των 17 ετών.

Καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για διάγνωση της γνωστικής δυσλειτουργίας, οι κτηνίατροι, συνήθως, προτείνουν αιματολογικέςνευρολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις, προκειμένου να αποκλείσουν άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως η απώλεια ακοής ή όρασης, η αρθρίτιδα, προβλήματα στους νεφρούς και το συκώτι, ή ακόμη και ενδείξεις για άγχος αποχωρισμού.

Πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γνωστική δυσλειτουργία

Ευτυχώς, υπάρχουν στη διάθεσή μας αρκετοί τρόποι για να επιβραδύνουμε τη γνωστική δυσλειτουργία, αφού η πάθηση αυτή είναι μη αναστρέψιμη, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα ζωής στο γέρικο σκύλο μας.

Σημαντικό ρόλο στην τόνωση και διέγερση της λειτουργίας του εγκεφάλου παίζει η πνευματική δραστηριότητα του σκύλου μας.

Μέσω της νοητικής ενασχόλησης, είτε με παιχνίδια όσφρησης (scent games), είτε με διαδραστικά παιχνίδια τύπου puzzle ή χαλάκια φαγητού (snuffle mats) για σκύλους, ακόμη και παίζοντας μαζί του κρυφτό, θωρακίζεται η υγεία του εγκεφάλου και δημιουργούνται νέα κύτταρα.

Στο πλαίσιο αυτής της ενασχόλησης είναι και η δραστηριότητα του σκύλου μας να ψάχνει την τροφή του μέσα στο σπίτι, με την οποία, παράλληλα, κάνει ήπια σωματική άσκηση.

Έτσι, αντί να προσφέρουμε το γεύμα του σκύλου μας στο «βαρετό» μπολ, μπορούμε να το τοποθετήσουμε μέσα σε κάποιο ειδικό παιχνίδι απασχόλησης ή σε χάρτινα κουτιά, ή να το τυλίξουμε σε χαρτιά και να το κρύψουμε σε διάφορα σημεία του σπιτιού.

Ο σκύλος μας θα αξιοποιήσει με χαρά τις κυνηγετικές του ικανότητες, προκειμένου να φτάσει στον στόχο του.

Φροντίζουμε να μην κάνουμε ριζικές αλλαγές στη διάταξη των επίπλων στο χώρο μας, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τη μετακίνηση του σκύλου μας. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε μπολ νερού σε περισσότερα δωμάτια, ώστε να έχει ευκολότερη πρόσβαση.

Για σκύλους στους οποίους δεν συντρέχει άλλος παθολογικός ανασταλτικός παράγοντας, εξαιρετική δραστηριότητα είναι και το agility. Ενισχύει την ομαδικότητα και την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε κηδεμόνα και σκύλο.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου ενός σκύλου, οξύνοντας τις γνωστικές ικανότητές του στην επίλυση προβλημάτων.

Η σωματική άσκηση είναι, επίσης, απαραίτητη σε κάθε ηλικία. Συμβάλλει στην έκκριση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, προκαλώντας έτσι αισθήματα ευχαρίστησης και μείωση του άγχους.

Συνιστάται, συνήθως, οι ηλικιωμένοι σκύλοι να πηγαίνουν συχνότερες και πιο σύντομες βόλτες.

Εννοείται πως, όταν πάμε βόλτα έναν ηλικιωμένο σκύλο, προσέχουμε διπλά.

Φροντίζουμε να είμαστε συνεχώς μαζί του, έτσι ώστε να μηδενίσουμε το ενδεχόμενο να χαθεί.

Ένας σκύλος με γνωστική δυσλειτουργία θα βιώσει τρομακτική εμπειρία σε περίπτωση που χάσει το οικείο περιβάλλον του.

Αλλαγή διατροφής

Άλλος ένας τρόπος αντιμετώπισης της νόσου, είναι η κατάλληλη διατροφή και τα διατροφικά συμπληρώματα. Πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας.

Μια πλούσια τροφή σκύλων σε βιταμίνη Β6, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ιχθυέλαια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα (EPA & DHA) έχει ευεργετικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Επίσης και τα συμπληρώματα φυτικής προέλευσης, όπως το ginkgo με αντιφλεγμονώδη δράση και η χολίνη που συμβάλλει στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών.

Υπάρχουν, ακόμη, κλινικές τροφές με συστατικά εξειδικευμένα για σκύλους και θωράκιση της υγείας τους κατά τη διαδικασία της γήρανσης.

Αν γνωρίζουμε όλα τα παραπάνω και αφουγκραζόμαστε τη συμπεριφορά του σκύλου μας σε κάθε στάδιο της ζωής του, τότε είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε εγκαίρως και να καθυστερήσουμε την επιδείνωση της γνωστικής δυσλειτουργίας: μέσω ολιστικής προσέγγισης και σε συνεργασία πάντα με τον κτηνίατρο και τον θετικό εκπαιδευτή – σύμβουλο συμπεριφοράς.

Ο σκύλος μας αξίζει να έχει ποιότητα ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και είναι ευθύνη μας να του την προσφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και να θυμόμαστε ότι: «you can teach an old dog new tricks!».

 Η κυρία Αγγέλικα Χέρρα είναι πτυχιούχος θετική εκπαιδεύτρια VSA-CDT, πιστοποιημένο μέλος του Doggone Safe (Dog Bite safety Educator) και υπεύθυνη φιλοζωικής επιτροπής ACG Alumni Stray Action Committee. Επίσης, συμμετέχει εθελοντικά σε φιλοζωικές δράσεις.

Ιουλία Τούντα

ΠΗΓΗ /ygeiamou.gr/

Κυνηγετικός Σύλλογος Σπερχειάδας: Όχι Στα Αιολικά Πάρκα Στο Δάσος Της Οξυάς!

ΟΧΙ στη δημιουργία αιολικών πάρκων στην ΟΞΥΆ!

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπερχειάδας ανακοινώνει ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος είναι κατά της δημιουργίας αιολικών πάρκων στην ΟΞΥΆ γιατί με την καταστροφή της κορυφογραμμής κινδυνεύει άμεσα το ίδιο το δάσος της Οξυάς η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής και όλου του θηραματικού πλούτου με συνέπεια να έχουμε εκατόμβες νεκρών πουλιών (φάσας, μπεκάτσας όλων των ειδών της τσίχλας)των αποδημητικών πουλιών και όλων των σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Κυνηγετικός Σύλλογος Σπερχειάδας

Ιωάννινα: Νεκρός σε χαράδρα ο 59χρονος κυνηγός

0

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε αργά το απόγευμα από χαράδρα στη Βήσσανη Πωγωνίου Ιωαννίνων ένας 59χρόνος κυνηγός, ο οποίος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρέθηκε στο γκρεμό.

Τον άτυχο άνδρα αναζήτησαν οι φίλοι με τους οποίους είχε πάει μαζί για κυνήγι. Όταν δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν, ενημέρωσαν την πυροσβεστική κι αμέσως κλιμάκιο μαζί με άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ έσπευσαν στην περιοχή και άρχισαν να επιχειρούν για τον εντοπισμό του.

Τελικά τον εντόπισαν μέσα σε δύσβατη χαράδρα και, αφού χρειάστηκε να διασχίσουν ποτάμι, τον παρέδωσαν στον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ λίγο πριν της 7 το βράδυ.

Στο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο 59χρονος κυνηγός καταγόταν από γειτονικό χωριό το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.

Πηγή φωτογραφίας: epirusgate

Νεκρό ελάφι στην Πάρνηθα από ανθρώπινη απερισκεψία – Το τάισαν πατατάκια και τυρόπιτες

Οι εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε τα ελάφια στην Πάρνηθα.

Οι εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε τα ελάφια στην Πάρνηθα. Υπάρχει αρκετή τροφή και πρέπει οι επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Τραγική κατάληξη είχε ένα ελάφι στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας πριν από λίγες ημέρες ενώ ένα δεύτερο γλίτωσε την τελευταία στιγμή, εξαιτίας της απερισκεψίας ορισμένων επισκεπτών του Δρυμού.

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους που εξέτασαν τα ελάφια, υπέφεραν από στομαχικό ίλιγγο και πρήξιμο εντέρου από υπερβολική κατάποση ψωμιού που έδωσαν οι επισκέπτες και σε συνδυασμό με τυριά και φρούτα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα ζώα έλαβαν ως τροφή τυρόπιτες, σάντουιτς με ζαμπόν και τσιπς που πέταξαν ορισμένοι επισκέπτες στη Πάρνηθα.

Οι εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε τα ελάφια στην Πάρνηθα. Υπάρχει αρκετή τροφή και πρέπει οι επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Του Γιώργου Κεραμιτζόγλου
 ΠΗΓΗ https://www.skai.gr

Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ βρήκε και μάζεψε δηλητηριασμένα δολώματα στη Βλάστη Κοζάνης

0
Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ βρήκε και μάζεψε δηλητηριασμένα δολώματα στη Βλάστη Κοζάνης

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ο πολύπλευρος ρόλος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής όχι μόνο για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας αλλά και για την προστασία της άγριας πανίδας και των κυνηγετικών (και όχι μόνο) σκύλων.

Αυτή τη φορά συνέβη περιστατικό σχετικά με την χρήση και τοποθέτηση πιθανόν δηλητηριασμένου δολώματος, για την κατασκευή του οποίου άγνωστοι χρησιμοποίησαν ζωοτροφή (καλαμποκάλευρο) εμποτισμένη πιθανόν με γεωργικό φυτοφάρμακο, που ως αποτέλεσμα από την κατανάλωση αυτής, ήταν πιθανόν και η θανάτωση ενός (1) κυνηγετικού σκύλου δίωξης και ενός (1) ποιμενικού σκύλου σε περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βλάστης του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ενημερώθηκε από κυνηγό-μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, κάτοικο Πτολεμαΐδας, ότι μετά το πέρας της άσκησης θήρας που διενήργησε τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, στη θέση «ΓΚΑΒΟΛΑΚΑΣ» περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βλάστης με τη συμμετοχή και άλλου κυνηγού-μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, διαπίστωσαν πως ένα από τα κυνηγετικά σκυλιά δίωξης τους παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης (σιελόρροια, αδιαθεσία, σπασμούς) και αμέσως το μετέφεραν σε κτηνίατρο. Μετά την εξέταση από τον κτηνίατρο, ο οποίος ανέφερε ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση, παρασχέθηκε θεραπεία στο σκύλο αλλά δυστυχώς τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας ο σκύλος κατέληξε. Άμεσα ενημερώθηκε και ο Κ.Σ. Εορδαίας και δασικός υπάλληλος. Κατόπιν συνεννόησης μετέβησαν στην περιοχή για έρευνα για την ύπαρξη τυχόν και άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Εκεί βρέθηκε ένα νεκρό τσομπανόσκυλο ενώ ένας κτηνοτρόφος ανέφερε πως άλλο ένα τσομπανόσκυλό του, είναι αδιάθετο από την προηγούμενη ημέρα και δεν τρώει. Από έρευνα που έγινε με την συμμετοχή του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας και του παθόντα κυνηγού βρέθηκε μια μισανοιγμένη νάιλον σακούλα μέσα στην οποία ήταν τοποθετημένη ποσότητα περίπου εκατόν πενήντα (150) γραμμαρίων καλαμποκάλευρου. Δίπλα ακριβώς υπήρχαν στο έδαφος υπολείμματα όμοιου υλικού που είχε τοποθετηθεί σε παλαιότερο χρόνο (περίπου δέκα ημερών). Μάλλον πρόκειται για υλικό στο οποίο πιθανό να είχαν αναμείξει κάποιου είδους δηλητήριο σε μορφή σκόνης. Από την αναφερόμενη γεωγραφική θέση είχε περάσει ο κυνηγός με το σκύλο του, διαδρομή η οποία αποτυπώθηκε και στη συσκευή GPS που χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της διαδρομής των κυνηγόσκυλων. Αφού τηρήθηκαν τα μέτρα βιοασφάλειας προχώρησε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας στην συλλογή της ποσότητας του καλαμποκάλευρου με σκοπό την αποστολή του δείγματος για ανάλυση. Ο Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή Βλάστης και Άρδασσας Κοζάνης, όπου δυο από αυτούς ενημέρωσαν πως μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν δηλητηριαστεί άλλα 9 σκυλιά τους.

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ μαζί με Δασοφύλακα του Δασαρχείου πραγματοποίησαν εκτενή έρευνα, μαζί και με τον Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, γύρω από την περιοχή που βρέθηκε το μείγμα με το καλαμποκάλευρο χωρίς όμως εντοπιστεί κάποιο άλλο νεκρό ζώο ή πτηνό.
Επειδή η πράξη αυτή, δηλαδή η χρήση και τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο ειδών της άγριας πανίδας τόσο θηλαστικών όσο και πτηνών, η οποία και προβλέπονται από την δασική νομοθεσία θα γίνει τοξικολογική ανάλυση ώστε να υποβληθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την ανωτέρω παράνομη πράξη στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πρόκειται για δηλητηριασμένο μείγμα με το οποίο παρασκευάστηκε το δόλωμα.

ΠΗΓΗ www.hunters.gr/

Καλαμπάκα: Οδηγός δέχθηκε σκάγια από κυνηγετικό όπλο

0

Ένα παράξενο συμβάν έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων.

Διερχόμενος οδηγός Ι.Χ.αυτοκινήτου, κοντά στην ΠΑΠ, δέχτηκε στο αυτοκίνητό του σκάγια από κυνηγετικό όπλο. Ο Γερμανός οδηγός αμέσως κατήγγειλε το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας άνδρες του οποίου μετά από έρευνα εντόπισαν στο υπεδειχθέν σημείο έναν κυνηγό τον οποίο και προσήγαγαν.

 ΠΗΓΗ www.tameteora.gr/

Χαλκιδική: Ανήλικος τραυματίστηκε στο κυνήγι με κυνηγετικό όπλο

0

Μια ομάδα νεαρών, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι από το Στανό στην Χαλκιδική, κάνοντας χρήση κυνηγετικών όπλων σε δασική περιοχή έγινε αντιληπτή από τις Αρχές, καθώς ένα μέλος της τραυματίστηκε σοβαρά από άγνωστη αιτία με κάλυκα κυνηγετικού όπλου στο μηρό.

Ο ανήλικος τραυματίας διεκομίσθη αιμόφυρτος στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ την ίδια ώρα σήμανε συναγερμός στις Αστυνομικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr, οι γονείς των ανηλίκων κλήθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής και οδηγήθηκαν αρμοδίως.

Το συμβάν έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία του Στανού καθώς η κατοχή και χρήση κυνηγετικών όπλων από ανηλίκους προκαλεί φόβο στους κατοίκους της περιοχής.

ΠΗΓΗ www.halkidikinews.gr

Recent Posts