20.8 C
Athens
25/03/23

Έρχονται περιορισμοί για τα οικόσιτα ζώα και πτηνά- Δείτε την απόφαση

0
Περιορισμοί για τα οικόσιτα ζώα και πτηνά

Ξεκινά σταδιακά η εφαρμογή περιορισμών αναφορικά με το χώρο που θα μπορεί κάποιος να έχει οικόσιτα ζώα και πτηνά σε πόλεις και χωριά τη Ελλάδας.

Την αρχή έκανε η περιφέρεια Κρήτης με απόφαση που δημοσίευσε στη Διαύγεια στις 8/3 με τίτλο “Καθορισμός οικόσιτων ζώων και πτηνών στις πόλεις και τα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης”.

Σύμφωνα με την απόφαση:

1) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών εντός των Σχεδίων Πόλεων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας
2) Στους περιφερειακούς συνοικισμούς της ενδοχώρας των παραπάνω πόλεων, με τις προϋποθέσεις ότι δεν χαρακτηρίζονται τουριστικοί και απέχουν τουλάχιστον 400 από την ακτογραμμή, και στις παρυφές της Νεάπολης ως γεωργοκτηνοτροφικής πόλης επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο
(2) ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα (5) πέντε, έξι (6) ορνιθοειδών και δύο (2) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους.
3) Στους λοιπούς οικισμούς Νομού (εκτός των τουριστικών) επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο (2) ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα (5) πέντε, δέκα (10) ορνιθοειδών, τεσσάρων (4) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους, ενός (1) μόνοπλου και ενός (1) χοίρου μέχρι το στάδιο της τελικής πάχυνσης.
4) Στον όρο ορνιθοειδή υπάγονται, οι ωοτόκες όρνιθες, τα κοτόπουλα πάχυνσης, οι πάπιες, οι χήνες, οι ινδιάνοι (γαλοπούλες), φραγκόκοτες, φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια.
5) Η διατήρηση ζώων και πτηνών περισσότερων των τριών προαναφερομένων κατηγοριών ΔΕΝ θεωρείται σταυλισμός οικόσιτων ζώων, αλλά μικτή πτηνοκτηνοτροφική εγκατάσταση που θα απαιτεί την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.
6) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών σε τουριστικούς χώρους ή χώρους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον (παραλιακές περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι κ.λ.π.)
7) Για την περίπτωση (2) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.
Για την περίπτωση (3) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση τριάντα (30) μέτρων για ορνιθοειδή, κονικλοειδή και αιγοπρόβατα και εβδομήντα (70) μέτρων για χοίρους, και ιπποειδή, από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση των αποστάσεων από ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο άρθρο 20 «Παράρτημα» του Ν. 4056/2012

ΠΗΓΗ:www.aftodioikisi.gr

Πολλοί θεατές στις Σέρρες για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ιχνηλατών.

0

Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ιχνηλατών στην Ελλάδα με διοργανωτή τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού όλοι στήριξαν την διοργάνωση, ενώ πολλοί εθελοντές και θεατές βρέθηκαν στις Σέρρες κ παρακολούθησαν την διοργάνωση. Στις 11 Μαρτίου στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε το 28 Κύπελλο Ιχνηλατών με συμμετοχές από 12 χώρες, δείχνοντας την εμπιστοσύνη των άλλων κρατών αφού θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα από πλευράς συμμετοχών.

Η Εθνική μας Ομάδα, εκπροσωπήθηκε από τους Γιώργο Ρηνώτα, Νίκο Πάνου, Μάριο Αναστασίου και Πάνο Καραδήμα, ενώ αναπληρωματικοί ήταν οι Σωτήρης Γείτονας και Γιώργος Κολιάκης.

Την πρώτη θέση τελικά στις αγέλες (muta), που συνήθως παρουσιάζουν κ το μεγαλύτερο θέαμα λόγω αριθμού σκύλων και του ζητούμενου της συνεργασίας μεταξύ τους, πήραν τα ιταλικά σεγκούτσι από την ομάδα της γειτονικής Ιταλίας.

Στα ζευγάρια (coppia) την πρώτη θέση κέρδισαν δύο σκύλοι Αριέγης από την Κύπρο ενώ την πρώτη θέση στο σόλο (solo) κέρδισε ένα πόσαβατς από τα γειτονικά Σκόπια, που αναδείχτηκε και ο καλύτερος σκύλος της διοργάνωσης.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αχαρνών θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοληψία στις 19/03/2023 ημέρα Κυριακή και ώρα 09:00 – 13:30 .

0

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ & ΦΥΛΗΣ
ΕΔΡΑ: ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 31 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΤΚ 136 74 – ΤΗΛ./FAX. 210 2463256
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Email: kinigitikosaxarnon@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αχαρνών σε συνεργασία με τον Ερυθρό
Σταυρό, θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοληψία στις 19/03/2023 ημέρα
Κυριακή και ώρα 09:00 – 13:30 στα γραφεία του Συλλόγου Αρχαίου Θεάτρου
31 Αχαρνές.
Μη ξεχνάμε πως λίγα μόλις λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο μας,
μπορούν να σώσουν περισσότερους από έναν ανθρώπους που βρίσκονται σε
ανάγκη. Η προσφορά στον συνάνθρωπο έχει επιπλέον εθνική σημασία για να
βγει η χώρα μας αλώβητη και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε
ανθρώπινες ζωές. Λίγοι δεν φτάνουν, χρειάζονται πολλοί… και είμαστε πολλοί
όλοι μαζί να δώσουμε ελπίδα και ζωή. 
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε στο
2102463256 καθημερινά και ώρες 08:30 – 16:30.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Άννα Κορακάκη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 10 μέτρα με αεροβόλο πιστόλι

0
Η Άννα Κορακάκη

H Ελληνίδα αθλήτρια επέστρεψε από το Ταλίν της Εσθονίας με χρυσό μετάλλιο.

Η Άννα Κορακάκη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο αγώνισμα στο οποίο είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια στα τελευταία χρόνια. 

Στο τελικό του Ταλίν βρέθηκε η Άννα Κορακάκη, η οποία κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο από την αντίπαλο της, την Γαλλίδα Καλίμ Γεντρζεγέφσκι, την οποία νίκησε μετά από μια συγκλονιστική μάχη με 16-14.

Εκτός από την Άννα Κορακάκη, στον τελικό ξεχώρισε και η Ελληνίδα αθλήτρια, Χριστίνα Μοσχή, η οποία κατάφερε να κατακτήσει την 4η θέση, παίρνοντας έτσι την πρόκριση της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ PROTEO! Βιντεοπαιχνίδι για τον σκύλο διασώστη που έχασε την ζωή του στην Τουρκία

0
Ο σκύλος Proteo από την ομάδα των Μεξικανών διασωστών που είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία, για να βοηθήσουν στις κατεστραμμένες από τον σεισμό περιοχές.

Την ώρα του καθήκοντος έχασε την ζωή του ο σκύλος Proteo από την ομάδα των Μεξικανών διασωστών που είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία, για να βοηθήσουν στις κατεστραμμένες από τον σεισμό περιοχές.

Ο θάνατός του συγκίνησε τους πάντες και έτσι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ένα στούντιο στην Τουρκία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα βιντεοπαιχνίδι στη μνήμη του. 

Όπως δήλωσε ο ιδρυτής του στούντιο Bahtiyar Ardin, μέσα από το παιχνίδι ήθελαν ο σκύλος να γίνει αθάνατος. Θα εκτυλίσσεται στο Μεξικό και θα βασίζεται στην μυθολογία των Ατζέκων, ενώ θα υπάρχει και ένα άγαλμα του Proteo. Και προσέθεσε: ”μόλις το ανακοινώσαμε στο Twitter, αμέσως το παιχνίδι έγινε επιτυχία”. 

Λάρισα: Διάσωση 70χρονου κυνηγού που έπεσε σε χαράδρα

0

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για την ανάσυρση του 70χρονου κυνηγού στην δασική περιοχή μεταξύ Ομολίου και Στομίου στη Λάρισα.

Οπως αναφέρει το onlarissa.gr, ήταν λίγο μετά τις 11:00 όταν το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε για τραυματισμένο άνδρα ο οποίος είχε πέσει σε μια πλαγιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Το ΕΚΑΒ έσπευσε στην περιοχή όμως ο 70χρονος κυνηγός βρισκόταν σε τέτοιο σημείο που οι διασώστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν με αποτέλεσμα να επέμβει η 8η ΕΜΑΚ.

Υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση με 11 άνδρες οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ προσέγγισαν το σημείο και μετέφεραν τον άνδρα στο ασθενοφόρο το οποίο με την σειρά του τον μετέφερε στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς έφερε κάταγμα στα άκρα.

Καλαμπάκα: Άγιο είχε ο οδηγός που τράκαρε με αγριογούρουνο!

0
Φωτογραφία αρχείου.Η σύγκρουση με αγριόχοιρο συχνά σφοδρή με το αυτοκίνητο, να παθαίνει σοβαρές ζημιές όπως φαίνεται στην δοκιμή σε πίστα με dummy.

Το χάρο με τα μάτια του είδε οδηγός στην ε.ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr το περιστατικό σημειώθηκε πριν λίγη ώρα όταν σε επικίνδυνο σημείο πετάχτηκε μπροστά του ένα αγριογούρουνο, το οποίο και δεν πρόλαβε να αποφύγει.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με το αυτοκίνητο, να παθαίνει σοβαρές ζημιές. Το ευτύχημα ωστόσο είναι ότι ο οδηγός βγήκε σώος από τη σύγκρουση.

Δυστυχώς τα ατυχήματα με τα αγριογούρουνα ολοένα και πληθαίνουν στην περιοχή μας, λόγω της τεράστιας αύξησης του πληθυσμού τους που αναγκάζει τα άλλοτε άγρια ζώα να κατεβαίνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

ΠΗΓΗ Trikalanews.gr 

Σεισμός στην Τουρκία: Πέθανε εν ώρα καθήκοντος ο Proteo, σκύλος διασώστης που έφτασε από το Μεξικό

0
Ο Proteo

Πέθανε εν ώρα καθήκοντος ο Proteo, ένας από τους σκύλους διασώστες του μεξικανικού στρατού που βρισκόταν στην Τουρκία σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με κάποιες ανεπίσημες πηγές φαίνεται ότι ο σκύλος παρασύρθηκε από μια κατολίσθηση ενώ αναζητούσε ανθρώπους στα συντρίμμια στο Αϊνταμάν της Τουρκίας, ενώ υπάρχουν και αναφορές πως «έφυγε» από εξάντληση. Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια θανάτου του.  

Ο θάνατος του σκύλου διασώστη έφερε θλίψη στη χώρας. «Τα μέλη του Μεξικανικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του σπουδαίου συντρόφου μας, του σκύλου Proteo» αναφέρουν σε ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

ΚΟΜΑΘ: Απολογισμός Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Ιανουαρίου 2023

0

ΚΟΜΑΘ: Απολογισμός Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Ιανουαρίου 2023

Για τον πρώτο μήνα του νέου έτους, έναν μήνα με σημαντική κυνηγετική δραστηριότητα, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΚΟΜΑΘ ήταν διαρκώς στο πεδίο με σημαντικές επιτυχίες. Από την πρώτη μέρα του έτους, ανήμερα Πρωτοχρονιά, οι θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ βρίσκονταν στις θέσεις τους, σε μια μέρα που ήταν έντονα κυνηγετική (Κυριακή) και είχε χιλιάδες κυνηγούς στο πεδίο.

Συνολικά κατά τον Ιανουάριο 2023 έγιναν 4.629 έλεγχοι σε κυνηγούς και άλλους πολίτες που βρέθηκαν στην ύπαιθρο σε συνολικά 98.311 χλμ. περιπολιών. Σε 17 περιπτώσεις καταγγέλθηκαν παραβατικές συμπεριφορές που αφορούσαν θήρα σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής, θήρα νύχτα, καρτέρι αγριόχοιρου νύχτα, χρήση θηλιών, ηχομιμητικών συσκευών και ομοιωμάτων, σύλληψη άγριων πτηνών και κυνήγι υδροβίων νύχτα στους λεγόμενους «γκιουμέδες».

Υπενθυμίζουμε, επίσης, τη μεγάλη επιτυχία της Θηροφυλακής της ΚΟΜΑΘ στη Χαλκιδική με τη σύλληψη δύο ατόμων επ’ αυτοφώρω, μετά από πολύωρη παρακολούθηση, για τη χρήση παγιδευμένων όπλων με σκοπό τη θανάτωση αγριόχοιρων (εξαιρετική επιτυχία κλιμακίου της Θηροφυλακής της ΚΟΜΑΘ στη Χαλκιδική), καθώς και τη συμβολή θηροφύλακα της ΚΟΜΑΘ στη διαλεύκανση θέματος που είχε σκοπό να δυσφημίσει τους κυνηγούς και τις κυνηγετικές οργανώσεις.

Τέλος, θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ στην ΠΕ Κοζάνης συνέβαλε ενημερώνοντας τον ΔΕΔΔΗΕ στην αντικατάσταση κολώνων ηλεκτρικού ρεύματος που είχαν προβλήματα στατικότητας λόγω αγριόχοιρων και άλλων αιτιών, αλλά και στην κατάσβεση δύο μικρών πυρκαγιών στο Βαρυκό Κοζάνης και σε στάβλο κτηνοτρόφου.

Η θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων (Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή) χρηματοδοτείται από τους κυνηγούς – μέλη των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης (ΚΟΜΑΘ) είναι Οργανισμός συνεργαζόμενος και ελεγχόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Η ΚΟΜΑΘ, έχοντας 63 Κυνηγετικούς Συλλόγους αρμοδιότητάς της με περίπου 40.000 μέλη, απασχολεί 75 μόνιμους υπαλλήλους και εργάζεται στην κατεύθυνση της προστασίας και διαχείρισης της άγριας πανίδας και των βιοτόπων

Εταιρεία γενετικής σκοπεύει να επαναφέρει στη ζωή τα ντόντο

0
Το πτηνό έχει εκλείψει από τον πλανήτη εδώ και τέσσερις αιώνες

Το ντόντο, το πτηνό από την Μαυριτανία, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί από τον 17ο αιώνα, θα επιστρέψει σε κάποια μορφή ζωής, εάν επιτύχουν οι προσπάθειες εταιρεία γενετικής.

Οι τεχνικές γενετικής που υπάρχουν πλέον, επιτρέπουν στους επιστήμονες να αποσπάσουν από το γονιδίωμα του ντόντο τα βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία θεωρούν ότι μπορούν στη συνέχεια να «συναρμολογηθούν» εκ νέου και αποτελεσματικά στο σώμα ενός ζωντανού συγγενή του.

Οι πιο κοντινοί συγγενείς των ντόντο είναι τα περιστέρια, σύμφωνα με την αλληλουχία του γονιδιώματος του πτηνού που έχει εξαφανιστεί.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η εργασία τους, πέρα από το γεγονός ότι θα παράσχει μία νέα αντίληψη για την εξαφάνιση των ντόντο, θα συμβάλλει στην συζήτηση για τα σπάνια είδη, που δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα.

Ωστόσο, υπάρχει μία έντονη διαμάχη μεταξύ των βιολόγων για το αν θα πρέπει να προχωρήσει μία τέτοιου είδους έρευνα.

Η Colossal Biosciences, η εταιρεία γενετικής, που σχεδιάζει την αναβίωση των ντόντο, ήδη έχει ανακοινώσει projects για την αναβίωση των μαμούθ και του τελευταίου τίγρη της Τασμανίας, γνωστή ως θυλακίνη.

Ωστόσο, η περίπτωση του ντόντο θα είναι η πρώτη για πτηνό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σημαίνει την αλλαγή της τεχνικής του γονιδιώματος, στην οποία θα εμπλέκεται αυγό.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα ηθικά διλήμματα για τους επιστήμονες. Με είδη όπως είναι η περίπτωση των μαμούθ, η τεχνική απαιτεί την εμφύτευση υλικού γονιδιακής επεξεργασίας στο αναπαραγωγικό σύστημα ενός υπάρχοντος συγγενή του είδους. Σε αυτή την περίπτωση ενός ελέφαντα.

Αυτό ενδεχομένως να χρειαζόταν πολλαπλές εγκυμοσύνες στην πράξη προκειμένου να δημιουργήσουν βιώσιμους απογόνους από αυτή τη μέθοδο.

Η εφαρμογή της ίδια τεχνικής σε ένα πτηνό θα είναι λιγότερο στρεσογόνος διαδικασία για τον δότη.

Οι ερευνητές θα μπορέσουν να εργαστούν με τα αυγά των περιστεριών και να χρησιμοποιήσουν γενετικό υλικό από τα περιστέρια, ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί για να αντικατοπτρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του ντόντο.

Μεταξύ αυτών και η αδυναμία του ντόντο να πετά. Αλλά και αυτό θα είναι μία πρόκληση τεχνικά καθώς κανείς έως τώρα δεν έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει γονιδιακή επεξεργασία για πτηνά με αυτόν τον τρόπο.

Η Beth Shapiro, επικεφαλής παλαιοντολόγος της Colossal, είπε στον Guardian ότι η περίπτωση των ντόντο την εξιτάρει για περισσότερο από δύο δεκαετίες, από τη στιγμή που πήρε το πτυχίο της το 1999 από την Οξφόρδη. Τότε είχε δει ένα ντόντο ως έκθεμα μουσείου και προσπάθησε να πείσει το μουσείο να της επιτρέψει να αποσπάσει το DNA του.

Είπε ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες συλλογές με ντόντο και αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή μία αλληλουχία στο γονιδίωμα του πτηνού.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αναβίωση του ντόντο δεν θα ήταν μία πλήρης αντικατάσταση του ίδιου είδους που είχε εξαφανιστεί.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να απομονώσουμε τα γονιδιώματα που ξεχωρίζουν τα ντόντο. Θα ήταν τρελό να σκεφτούμε ότι η λύση στην κρίση της βιοποικιλότητας στον  πλανήτη θα ήταν να επαναφέρουμε στη ζωή έναν αντικαταστάτη».

Ο Ben Lamm, συνιδρυτής και επικεφαλής της Colossal, είπε ότι η εταιρεία, της οποίας οι προσπάθειες δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα κάποιο νέο μαμούθ ή θυλικήνη, έλαβε χορηγία επιπλέον 150 εκατ. δολ. από χορηγούς προκειμένου να προχωρήσουν με την έρευνα για το ντόντο.

Είπε ότι η ανανεωμένη εκδοχή του πτηνού θα μπορούσε να επανευδοκιμήσει στον Μαυρίκιο, εκεί όπου ζούσαν τα ντόντο μέχρι και την τελευταία επαφή που υπήρξε τον 17ο αιώνα, πριν εξαφανιστεί το είδος»

Είπε ότι η έρευνα θα μπορούσε να συμβάλλει στις απόπειρες διατήρησης για πολλά υπό απειλή είδη σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα αναπτυχθούν τεχνικές που θα επιτρέπουν στους ερευνητές να διακρίνουν και να διατηρήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά σε αυτά τα εξαφανισμένα είδη, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή.

Ο καθηγητής Ewan Birney, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μοριακού Εργαστηρίου Βιολογίας, χαρακτήρισε το εγχείρημα μεγάλη πρόκληση σε τεχνικό επίπεδο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό πτηνό» είπε ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τον σκοπό που εξυπηρετεί αυτή η αναβίωση, μεταξύ άλλων. «Θα πρέπει να σώζουμε τα είδη που ήδη έχουμε, πριν εξαφανιστούν» σημείωσε.

ΠΗΓΗ www.lifo.gr

Recent Posts