Eλπίδα για να μπει τέλος στην ανοιξιάτικη λαθροθηρία στο Iόνιο

Συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων για την κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Δράσης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Συναντήσεις Εργασίας αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας του Τρυγονιού στα Ιόνια Νησιά. Στόχος η κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την εξάλειψη μιας παραβατικής δραστηριότητας που εξακολουθεί να επιμένει στον χρόνο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος και τη φήμη του Ιονίου ως διεθνούς τουριστικού προορισμού.

Διοργανωμένες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «Ευαισθητοποίηση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών στις χώρες προτεραιότητας κατά μήκος των μεταναστατευτικών διαδρομών», οι Συναντήσεις Εργασίας διεξήχθησαν στη Ζάκυνθο (21 Ιανουαρίου) και την Κέρκυρα (23 Ιανουαρίου).

Προσκεκλημένοι ήταν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Διευθύνσεις Δασών, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Σώματα Ασφαλείας), με στόχο την κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για τον συντονισμό στην αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, ενός φαινομένου που «ανθεί» στα Ιόνια Νησιά, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς – Αντίπαξους, την Κέρκυρα και τις Διαπόντιες Νήσους. Η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε ιδιαίτερα θερμά, καθώς ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε γίνει παρόμοια προσπάθεια συνεργασίας όλων των φορέων που ασχολούνται με το ζήτημα.

Κάθε άνοιξη, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και με άλλοθι μια «παραδοσιακή» πρακτική, εκατοντάδες κάννες σκοπεύουν τα μεταναστευτικά Τρυγόνια, που φτάνουν κατάκοπα, έχοντας κάψει όλο τους το λίπος, μετά από ένα μακρύ ταξίδι από την υποσαχάρια Αφρική. Το Τρυγόνι αποτελεί πλέον παγκοσμίως απειλούμενο είδος, με άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Το κυνήγι του την άνοιξη, την εποχή της αναπαραγωγής, είναι πραγματικά εγκληματικό, καθώς εξοντώνει τους καλύτερους γεννήτορες, δηλαδή τα ανθεκτικότερα άτομα που κατάφεραν να επιζήσουν από τη διάσχιση της ερήμου και της Μεσογείου. Κάθε νεκρό ανοιξιάτικο Τρυγόνι ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο αριθμό «χαμένων» πουλιών, αφού δεν κατάφερε να αναπαραχθεί.

Το κυνήγι την άνοιξη διώκεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί θήρας της Δασικής Νομοθεσίας, ωστόσο η εφαρμογή του νόμου αντιμετωπίζει εμπόδια, τόσο εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσματικού σχεδίου, μέσων και συντονισμού, όσο κυρίως των πιέσεων που ασκούνται από τους λαθροθήρες προς την τοπική κοινωνία και τις αρχές, αλλά και λόγω της ύπαρξης μιας οικονομικής δραστηριότητας γύρω από τη λαθροθηρία.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Νίκος Μπόκαρης, Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των αρμοδίων Δασικών Υπηρεσιών, των Κυνηγετικών Οργανώσεων και των Φορέων Διαχείρισης, προέκυψε η ανάγκη για την οργάνωση ενός αποτελεσματικότερου συστήματος εποπτείας και ελέγχου της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια Νησιά. Ιδιαίτερα όταν το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει πάρει ανεξέλεγκτες διατάσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία η αποτελεσματική θηροφύλαξη και η άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο ανθρώπινο πόρο για την προστασία της βιοποικιλότητας των μεταναστευτικών πουλιών, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία».

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, της Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου σε αναμνηστική φωτογραφία μετά τη Συνάντηση Εργασίας στη Ζάκυνθο.

«Η διάθεση όλων των παρευρισκόμενων για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας δίνει μια νότα αισιοδοξίας. Δεν είναι ένα πρόβλημα χωρίς λύση –και αυτό φάνηκε κατά τις δύο συναντήσεις, από τις οποίες προέκυψε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας τους στο πεδίο, γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να τις ακούσει και να τις υποστηρίξει στο μέγιστο, ώστε να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική πάταξη του χρόνιου αυτού προβλήματος που εκθέτει διεθνώς τη χώρα», εξέφρασε η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE Ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών για την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

Και συνεχίζει, καλώντας σε ουσιαστική συστράτευση για την επιβολή της νομιμότητας: «Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, κατά την περίοδο της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, δέχεται αμέτρητες κλήσεις από πολίτες αλλά και ταραγμένους τουρίστες, κυρίως της Ζακύνθου και των Παξών, οι οποίοι δεν μπορούν να διανοηθούν πώς μια τόσο εξόφθαλμα παράνομη δραστηριότητα εκτελείται στο φως της μέρας και με την ανοχή όλων. Η επιτυχία των Τοπικών Σχεδίων Δράσης θα κριθεί από το αποτέλεσμα, αλλά παραμένει μια πολύ θετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε λίγο καιρό ξεκινά η μετανάστευση των Τρυγονιών, την οποία θα παρακολουθούμε στενά για να διαπιστώσουμε εάν η διάθεση για αντιμετώπιση του προβλήματος που διατυπώθηκε στις συναντήσεις θα μετουσιωθεί σε ουσιαστική δράση».

Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, η συναίνεση υπάρχει, είναι καιρός να δούμε επιτέλους αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ http://www.ornithologiki.gr/

kaliakouda