«Θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα: δεν φταίει ο γιος μου ή η αρκούδα. Το λάθος πρέπει να αναζητηθεί στην κακοδιαχείριση όσων σκηνοθέτησαν διαχρονικά το έργο Life Ursus, το οποίο πλέον έχει ξεφύγει από τον έλεγχο». Αυτά είναι τα λόγια που εμπιστεύεται η Φράνκα Γκιραρντίνι,σε μια επιστολή στους δικηγόρους της οικογένειας, μητέρα του Αντρέα Πάπι, του 26χρονου από τις Καλντές, που μια αρκούδα επιτέθηκε και σκότωσε την περασμένη εβδομάδα ενώ έτρεχε στο δάσος του βουνού Peller.

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τη 17χρονη θηλυκή αρκούδα, με την ταυτότητα «JJ4», η οποία επιτέθηκε θανάσιμα στον δρομέα στην περιοχή του βόρειου Τρεντίνο πριν από δύο εβδομάδες.

Την επομένη της κηδείας, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, η μητέρα υπογραμμίζει ότι «η δολοφονία της αρκούδας δεν θα μου δώσει πίσω τον Αντρέα». «Ως μητέρα δεν μπορώ να δεχτώ έναν τόσο φρικτό θάνατο» αλλά «η διαχείριση αυτού του έργου με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο απρόσεκτη και ανεπαρκής και δεν έχει λάβει υπόψη και δεν έχει αξιολογήσει την αύξηση του αριθμού των αρκούδων και του πληθυσμού. Λόγω της έλλειψης προστασίας και πρόληψης, οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να ξεφύγουν».

Η αρκούδα JJ4 αιχμαλωτίστηκε μετά από δέκα μέρες έρευνας και παρακολούθησης, παγιδευμένη σε ένα κλουβί με φρούτα, μέλι και καλαμπόκι. Όταν ενεργοποιήθηκε η παγίδα, υπήρχαν επίσης δύο από τα τρία μικρά αρκουδάκια

του ζώου μέσα, τα οποία αργότερα απελευθέρωσαν οι δασολόγοι, τα οποία τώρα θεωρούνται αυτάρκεις. Η αρκούδα ναρκώθηκε με ναρκωτικό βέλος. Δεν αποκλείεται η αρκούδα να επιτέθηκε στον 26χρονο, σκοτώνοντάς τον, μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί τα μικρά της. Τις επόμενες μέρες αναμένονται καθιστικές εκδηλώσεις από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων. Η αρκούδα μεταφέρθηκε στο Casteller Wildlife Center.

www.fisi.tv

kaliakouda