Οι μπεκάτσες έχουν το πιο λευκό φτέρωμα απ’ όλα τα πουλιά!!! Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται…

Σκεφτείτε το πιο λευκό πουλί που μπορείτε να φανταστείτε. Είναι ένας τσικνιάς; Ένας κύκνος; Ίσως μια λευκή κουκουβάγια;

Γνωρίζουμε ότι η βασίλισσα του δάσους, η μπεκάτσα, έχει ένα σώμα που καλύπτεται κυρίως με καφέ και γκρι χρώματα. Αλλά αποδεικνύεται ότι το πιο λευκό φτέρωμα που είναι γνωστό στην επιστήμη βρίσκεται στην άκρη της ουράς της δικής μας ευρασιατικής μπεκάτσας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Ο επικεφαλής της έρευνας ορνιθολόγος στο Imperial College London Jamie Dunning όταν πήρε τα αποτελέσματα νόμιζε ότι κάπου έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος.

Η ομάδα του Dunning κατέληξε σε αυτό το εκπληκτικό συμπέρασμα, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο Journal of The Royal Society Interface, συγκρίνοντας τα φτερά της ουράς της μπεκάτσας με το φτέρωμα από 61 άλλα είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων και «λευκών» ειδών όπως η κουκουβάγια του χιονιού ή είδη γλαρονιών. Το έκαναν μετρώντας τη διάχυτη ανάκλαση των φτερών, ένα μέτρο για το πώς ένα αντικείμενο διασκορπίζει το φως σε πολλές κατευθύνσεις, το οποίο καθορίζει πόσο λευκό θα φαίνεται το αντικείμενο στα ανθρώπινα μάτια. Τα φτερά της μπεκάτσας αντανακλούσαν έως και το 55 τοις εκατό του φωτός, διαπίστωσαν οι ερευνητές – περίπου 30 τοις εκατό περισσότερο από ό,τι έχει μετρηθεί σε οποιοδήποτε άλλο πουλί.

Αυτή η εκπληκτική λευκότητα της ουράς της μπεκάτσας, οφείλεται στον συνδυασμό δύο παραγόντων: των μικροδομών της λευκής άκρης της ουράς και του τρόπου με τον οποίο αυτές οι δομές είναι διατεταγμένες. Αυτή η συγκεκριμένη δομή δεν έχει βρεθεί σε κανένα άλλο είδος, λένε οι ερευνητές.

Με βάση τα ευρήματά τους, ο Dunning και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι οι μπεκάτσες, οι οποίες κινούνται και είναι πιο δραστήριες το σούρουπο και τη νύχτα, μπορεί να χρησιμοποιούν τα λευκά τους μπαλώματα για να επικοινωνούν μεταξύ τους στο σκοτάδι, όπως κάνουν με ήχους και χημικά σήματα. Τα φτερά της ουράς είναι καφέ στην επάνω πλευρά, έτσι το λαμπερό λευκό δεν σπάει το καμουφλάζ τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όταν πέφτει η νύχτα, μπορούν να σηκώσουν την ουρά τους και να αναβοσβήσουν τα λευκά τους μπαλώματα για να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.

Μια άλλη πιθανότητα για τη φωτεινότητα των φτερών, λένε ο Dunning και οι συνεργάτες του, είναι ότι οι μπεκάτσες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη λευκή κάτω ουρά τους για να αποσπάσουν την προσοχή των αρπακτικών

ΠΗΓΗ facebook Lemnos Nature(κείμενο-Foto Konsola)

kaliakouda