Ολοκληρώθηκε η εξέταση των τροποποιήσεων στον Προϋπολογισμό του 2022 από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ιταλικής Γερουσίας. Το έγγραφο θα κατατεθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου και θα περάσει στην αίθουσα την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ των εγκεκριμένων αλλαγών,ο νόμος για τον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνει επίσης ορισμένα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των ζώων. Προβλέπεται απαγόρευση της αναπαραγωγής, της αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία και της θανάτωσης βιζόν, αλεπούδων, ρακούν, τσιντσιλά και ζώων οποιουδήποτε είδους που χρησιμοποιείται για την απόκτηση γούνας. 2 εκατ. ευρώ για την πρόληψη των αδέσποτων ζώων, 7 εκατ. για την κατασκευή καταφυγίων σε διάφορους δήμους, 1 εκατ. για τη στείρωση ιδιόκτητων ζώων και 4,5 εκατ. για την ανάκτηση της άγριας ζωής.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ιταλικού υπουργείου Υγείας, ιδρύεται ταμείο για το 2022, 500 χιλιάδων ευρώ για την πειραματική εισαγωγή του αντισυλληπτικού εμβολίου GonaCon για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου. Σκοπός, λέει, είναι «η αποτελεσματική καταπολέμηση και πρόληψη του πολλαπλασιασμού ορισμένων ειδών πανίδας, η αποτροπή οποιασδήποτε οικονομικής ζημίας και σε περίπτωση διαπιστωμένων οικολογικών ανισορροπιών».

Το GonaCov είναι ένα ανοσοαντισυλληπτικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα Wildlife Services του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα σύστημα αποστείρωσης άγριας ζωής που επιτρέπει να ελέγχει τον πληθυσμό των ζώων ενεργώντας στη γονιμότητα. Αν αφενός θα ήταν ένας τρόπος επίλυσης των συγκρούσεων ανθρώπου-φύσης χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στο κυνηγετικό όπλο, αφετέρου οι μελέτες συνεχίζουν να διαπιστώνουν τα επίπεδα άγχους και τυχόν σωματικό τραύμα που αναφέρουν τα ζώα. Επί του παρόντος, το φάρμακο χορηγείται μόνο μέσω ενέσεων και επομένως περιλαμβάνει τη φυσική σύλληψη του ζώου.

Μια μελέτη του 2008 που διεξήχθη από την Ερευνητική Υπηρεσία Τροφίμων και Περιβάλλοντος του York σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου GonaCon στη συμπεριφορά του αγριόχοιρου σε αιχμαλωσία διαπίστωσε την απουσία παρενεργειών σε αυτό το είδος και μια αποτελεσματικότητα 92% σε 4- 6 χρόνια μετά τη χορήγηση.

Για το ΦΥΣΗ ΤV-www.fisi.tv © Βαγγέλης Αθ.Παπαδοκοτσώλης

kaliakouda